Kaerakile ehk kiisel ehk kiisla (retsepti autor Maret Vabarna)

Retseptikogu »»

Kaerakile ehk kiisel ehk kiisla (retsepti autor Maret Vabarna)

1 kg kaerahelbeid
sooja vett
soola ja suhkrut
mõni viil omaküpsetatud leiba

Kalla kaerahelbed suuremasse kaussi või potti ja kalla peale sooja vett nii palju, et helbed oleksid kaetud. Sega ja maitsesta. Pane leivaviilud marli sisse ja koos sellega kaerahelveste juurde kaussi. Kata kauss kaanega ning aseta sooja kohta umbes paariks päevaks laagerduma.

Kergelt hapuks muutunud vedelik lase läbi sõela potti. Järelejäänud kaerahelbeid võib anda loomadele või kasutada näiteks kaerapätsikeste jms tegemiseks. Vedelikuga täidetud pott pane pliidile kuumenema, sega kogu aeg, et kiisel põhja ei kõrbeks.

Paksenenud kiisel võta pliidilt ja tõsta kohe valmis pandud kaussidesse või vormidesse. Tardunud kiisel muutub üsna paksuks.

Vanasti kasutati ka plekk- või emailkausse, et kiiselit ahjus soojaks teha. Kiiselit võib süüa soojalt või külmalt pealepuistatud suhkruga või külma suhkruveega.


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.