Video

Sütel grillitud Liivimaa lihaveise diafragmra (hanger steak) lõkkel röstitud köögiviljade ja punase veini kastmega

Wend Weis, 2/10: Hiiumaa

4–6 sööjale

Hanger steak – tuntud ka lihuniku steigi nime all, mis on tulnud sellest, et lihunike eelistuseks on olnud kõnealune maitsev tükk endale jätta. Juba see räägib iseenda eest. Hanger tuleb ingliskeelsest sõnast hang (rippuma) – tegu on vahelihasega, mis ripub veise diafragma küljes. See ei ole liikuv lihas, mistõttu selle struktuur on eriliselt õrn ja pehme ning oskuslik käsitlemine garanteerib unustamatu maitseelamuse.

1,2 kg Liivimaa lihaveise diafragmat (hanger steaki)
võid
soola, pipart

Puhasta diafragma kelmetest. Nõus, et see on tüütu ja keeruline, aga uskuge mind – tänu praktikale ja teravale noale muutub puhastamine kord-korralt lihtsamaks. Ja nii nõme, kui see ka ei ole, on liha puhastamine ja grillimiseks prepareerimine möödapääsmatu. Puhastatud liha lõika keskelt pikkupidi pooleks.

Grillimine

Maitsesta lihatükid soolaga, aseta majapidamispaberile ja lase lihal maitsestuda umbes 15 minutit. Grilli liha hõõguvatel sütel mõlemalt poolt umbes 3 minutit. Oluline on, et kui oled liha asetanud sütele või grillile, lase sel rahulikult küpseda. Liha peab saama kooriku enne, kui hakkad pöörama. Muidu jääb see raua külge kinni ja liigutades lõhud lihatüki struktuuri. Kuumus peaks olema selline, et saad peopesa süte kohal hoides lugeda rahulikult kolmeni, enne kui valus hakkab.

Kui oled liha küpsusastmega rahul, tõsta see umbes 10 minutiks puhkama. Enne serveerimist lase veel korra grillilt üle ning pintselda võiga ja maitsesta pipraga. Lõika liha ristikiudu viiludeks ning serveeri koos sooja köögiviljasalati ja kastmega. Kui liha on seest roosa ja mahlane, oled olnud ülesande kõrgusel.

Köögiviljad lõkkes

10 väiksemat värsket kartulit
6 väiksemat porgandit
u 4 vart lehtpeeti
1 sl Liivimaa lihaveise rasva
soola, pipart
võid
mitmesuguseid ürte

Pese köögiviljad ning lõika kartulid ja porgandid pooleks. Eemalda lehtpeedilt lehed ja lõika varred umbes 5 cm pikkusteks tükkideks. Aseta pann lõkketulele ja pane peale veiserasva (võid kasutada ka luuüdirasva). Tõsta pannile porgandid ja lisa kartulid mõned minutid hiljem, maitsesta vähese soolaga. Aeg-ajalt segades rösti köögivilju, kuni need on peaaegu pehmed. Lisa lehtpeedi varred ja rösti veel 5 minutit. Viimasena pane hulka lehtpeedi lehed, sega kenasti läbi ning maitsesta soola ja pipraga. Võta köögiviljad tulelt ära. Enne serveerimist sega juurde võid ja meelepäraseid ürte.

Kaste

Vaat selle kastmega on küll nõnda, et vaevalt enamik teist viitsib soustiga kaks ööpäeva jännata, nagu seda tehakse tippköökides. Aga korraliku RWSi (red wine sauce) valmistamine käib nii, et keedad headest üdikontidest ja meelepärastest juurikatest suure koguse puljongit. Ja keedad nii kaua, kuni vedelik muutub sama hästi kui tarretiseks. Siis kurnad puljongi puhtaks ja keedad omakorda kokku koos punase veiniga. Pluss sool, suhkur ja pipar.

Nii lihtne ongi!


Kommentaare veel ei ole. Ole esimene!

Vasta kommentaarile

+{{childComment.ReplyToName}}:
Vasta kommentaarile
Vasta

Laadi juurde ({{take2}})
Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}
Lisa uus kommentaar