Video

Veisevorst

Wend Weis, 1/10: Vormsi

Sellest tuleb suur kogus - ca. 5 kg vorsti!

Hakkliha. Vorst on vorst on vorst. Parim vorst sünnib kvaliteetsest hakklihast, mis on tehtud kvaliteetsest lihast.

4 kg veiseliha või –hakkliha
400 g sea-abaliha või -hakkliha
1,2 kg sea seljapekki
72 g jämedat soola
10 g jahvatatud pipart
56 g jahvatatud paprikat
11 g punet
6 g jahvatatud köömnet
67 g purustatud küüslauku
72 g palsamiäädikat
33 g suhkrut
22 g meelepärast tšillikastet
pestud seasooli

Veiselihast tee ise hakkliha või kasuta kvaliteetset veisehakkliha, abalihaga toimi samamoodi. Pekk võiks olla poolkülmunud, siis saad seda paremini lõigata. Pekist lõika mõnemillimeetrised kuubikud. Sega kogu liha kokku ja lisa maitseained. Sega korralikult läbi, nagu teeksid kotletitainast. Segu võiks veidi puhata külmikus – umbes 30 minutit, et maitsed jaotuksid ühtlaselt.
Edasi tuleb vorstimass vorstimasinaga sooltesse pressida.

Vorste ei tasu liiga punni ajada, muidu ei jää lihal paisumiseks ruumi ja nahk võib puruneda. Vorste oleks hea hoida ööpäev külmikus või külmas keldris katmata, siis aurustub liigne vesi sooltest ja vorstid jäävad grillil või ahjus krõbedamad. Juurde serveeri värskekapsasalatit ja omavalmistatud ketšupit.

Ketšup

ca. 1 liiter
0,8 kg purustatud tomatit
1 suurem sellerivars
pöidlasuurune tükk ingverit
4 küünt küüslauku
Paar näpuotsatäit kuivatatud tšillit maitse järgi
punt basiilikut
2 nelki
1 tl pipart
2–3 tera vürtsi
60 ml palsamiäädikat
soola
suhkrut
Pane kõik koostisosad, v.a sool ja suhkur, potti ja aja keema. Lase keeda umbes 20 minutit, seejärel töötle saumikseriga kõik peeneks. Lisa soola ja suhkrut nii palju, et maitstes tundub väga mõnus. Arvesta, et jahtudes tõmbab maitse veidi tagasi.

Lihtne kapsasalat

1 väiksem kapsas viilutatult
100 ml majoneesi
300 g Kreeka jogurtit
30 g mädarõigast
soola
suhkrut
pipart


Kommentaare veel ei ole. Ole esimene!

Vasta kommentaarile

+{{childComment.ReplyToName}}:
Vasta kommentaarile
Vasta

Nõusolek isikuandmete töötlemiseks
Olen lugenud ERR-i internetipõhiste teenuste isikuandmete kaitse põhimõtteid, millega saab tutvuda siin.
Annan ERR-ile õiguse säilitada ERR-i infosüsteemis enda nime, isikukoodi ja e-posti aadressi ning kommenteerimise hetkel kasutusel olnud IP-aadressi kuni konto kustutamiseni.
Mittenõustumisel ei ole võimalik ERR.ee keskkonda kommentaare postitada.
Laadi juurde ({{take2}})
Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}
Lisa uus kommentaar

Viimati lisatud

ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.