26. saates: Kevadlammas

LAMBALIHA
8 ribikondiga lambakarree, rasvakiht eemaldatud
2 lamba kaelafileed (u 250 g)
3 värske rosmariini oksakest
2 küüslauguküünt
1 tl Dijoni sinepit
valge veini äädikat
300 g kirsstomateid koos väädiga

PRAEKASTE
4 suitsupeekoniviilu
2 värske koriandri oksakest
1 kuhjaga sl nisujahu
½ klaasi punast veini

KÖÖGIVILJAD
500 g väikesi värskeid kartuleid
250 g noori porgandeid
kimbutäie värske mündi varred
1 mahekanapuljongi kuubik
200 g Türgi ube
200 g õisube
½ käharkapsast
tükike võid
½ sidrunit

MÜNDIKASTE
kimbutäie värske mündi lehed
4 sl punase veini äädikat
1 sl kuldset peeneteralist kristallsuhkrut

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

FONDÜÜ
100 g kvaliteetset tumedat šokolaadi (vähemalt 70% kakaosisaldusega)
1 tl vanillipastat või –ekstrakti
100 ml piima
4–6 peotäit mitmesuguseid puuvilju, nt mangot, maasikaid või ananassi

ALUSTUSEKS
Seadke kõik tarvilik käepärast. Ajage suur praepann ja mahukas kastrul hästi kuumaks. Täitke kirikeedukann veega ja lülitage sisse. Kuumutage ahi 220 kraadini (gaasipliidil 7. jaotis).

LAMBALIHA
Poolitage lambakarree, maitsestage soola ja pipraga ning pange koos sortsu oliiviõliga praepannile.

KÖÖGIVILJAD
Peske kartulid ja lõigake porganditel otsad maha. Valage kartulid-porgandid koos näpuotsatäie soolaga suurte kastrulisse. Rebige mündikimbult lehed ja pange mündikastme jaoks kõrvale. Mündivarred pistke kastrulisse köögiviljade juurde. Valage peale keevat vett ning lahustage selles kanapuljongikuubik. Katke kastrul kaanega.

LAMBALIHA
Piserdage kaelafileed oliviiviõliga ning maitsestage soola ja pipraga. Pöörake karreetükid ümber ja tõstke kaelafileed nende juurde pannile. Pruunistage liha igast küljest, pöörates lihatükke iga paari minuti järel.

Noppige rosmariinioksakestelt lehed ja pange koos soola ja pipraga uhmrisse. Koorige küüslauguküüned, lisage uhmrisse ning tampige peeneks seguks. Pöörake vahepeal lambalihatükke. Pange uhmrisse veidi Dijoni sinepit, paar sortsu oliiviõli ja veidike valge veini äädikat. Segage hoolega läbi.

Kui kõik lihatükid on ühtlaselt pruunistunud, tõstke need köögitangidega ahjuvormi. Valage pannilt suurem osa sularasva ning pange pann kastme valmistamiseks uuesti pliidile. Keerake kuumus madalaks. Tõstke uhmris valmistatud segu lusikaga lambalihatükkidele ning seadke peale tomativäädid. Hõõruge maitsed korralikult lihasse, puistake peale soola ja tõstke vorm ahju ülemisele siinile. Kui soovite poolküpset liha, seadke taimer 14 minutile, kui aga veidi tooremat, siis piisab vähemast ajast; täiesti läbiküpsenud liha küpseb veidi kauem. Kui pool küpsemisajast on möödas, pöörake lihatükid ümber.

PRAEKASTE
Lõigake peekon väikesteks tükkideks ja kallake pannile.

MÜNDIKASTE
Hakkige mündilehed peeneks ja pange puhtaks pestud uhmrisse. Tampige puruks, lisage punase veini äädikas, kristallsuhkur, näpuotsatäis soola ja 2 supilusikatäit köögiviljade keeduvett. Hõõruge kõik uhmris läbi, vajaduse korral parandage maitsestust ja lisage väike sorts külmpressitud oliiviõli. Viige koos kastmelusikaga lauale.

PRAEKASTE
Ajage peekonipann hästi kuumaks ja lisage rosmariinilehed. Segage sisse jahu ning paar kulbitäit köögiviljade keeduvett.

KÖÖGIVILJAD
Puhastage oad ja viiluta õisoad nurga all õhukesteks, umbes sentimeetristeks tükkideks. Lõigake käharkapsas pooleks, eemaldage välimised närbunud lehed ja juurikas. Lõigake kapsapoolik tükkideks ning lisage kõik köögiviljad kastrulisse. Segage ja pange kaas tagasi peale.

LAMBALIHA
Pöörake lambalihatükid ümber. Kui tomatid on liiga tumedaks tõmbunud, seadke liha nende peale katteks.

PRAEKASTE
Vajaduse korral lisage veel lusikatäis köögiviljade keeduvett.

FONDÜÜ
Toksige šokolaaditahvel ümbrisest välja võtmata tükkideks ning pange need koos vanillipasta või -ekstrakti, näpuotsatäie sooa ja piimaga mikrolaineahjukindlasse kaussi. Lülitage mikrolaineahi pooleteiseks minutiks täisvõimsusele, tõstke kauss korraks välja, laske paar minutit seista ning pange siis veel minutiks mirolaineahju tagasi. Tükeldage puuvili paraja suurusega amsudeks ning kuhjake vaagnale. Võtke kauss mikrolaineahjust välja ja segage hoolega, kuni kogu šokolaad on sulanud. Seadke kauss puuviljavaagnale ja viige lauale.

LAMBALIHA
Kui 14 minutit on löbi, võtke liha ahjust välja ning laske minutike seista.

KÖÖGIVILJAD
Kurnake köögiviljad läbi sõela ja kallake tagasi kastrulisse. Piserdage külmpressitud oliiviõliga üle, lisage tublisti soola ja pirart ning suts võid. Pigistage peale 1/2 sidruni mahl ja segage korralikult läbi. Kallake suurele serveerimisvaagnale ja viige samuti lauale.

PRAEKASTE
Parandage maitsestust, kui tarvis, valage siis kastmekannu ja viige lauale.

SERVEERIMISEKS
Lõigake karreetükid parajateks tükkideks, viilutage kaelafileed ja kuhjake vaagnale. Tõstke suurem osa kirsstomateud lihavaagnale, muist aga tampige praemahladega segi, lisage tublisti külmpressitud oliiviõli, valage roog sellega üle ja kandke lauale.


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.