5. saates : Lapseootel Joolsi makaroniraguu

 

MAKARONIRAGUU
3-5 talisibulat
2-3 porgandit
paar sellerivart
1 värske punane tšilli
u 400 g pakk kvaliteetseid toorvorstikesi
1 kuhjaga tl fenkoliseemneid
1 tl kuivatatud punet
500 g penne-makarone
4 küüslauguküünt
4 sl palsamiäädikat
400 g purk konservtomateid
paar Kreeka basiiliku või tavalise basiiliku oksakest

SALAT
2 punast sigurit
100 g pestud rukola- ja vesikressisegu
Parmesani juustu (riivimiseks)
1 sidrun

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

KORVIKESED
6 väikest ja sügavat muretainakorvikest
1 muna
100 g mandlijahu
100 g võid
100 g šampanjakarva peeneteralist kristallsuhkrut
1 apelsin
1 sl vanillipastat või -ekstrakti
u 170 g kvaliteetset (vaarika)moosi
250 g crème fraîche'i

ALUSTUSEKS
Seadke kõik tarvilik käepärast. Kuumutage ahi 190 kraadini (gaasipliidil 5. jaotis). Täitke kiirkeedukann veega ning lülitage sisse.  Ajage pann kuumaks ning kinnitage köögikombaini tavaline lõiketera.

MAKARONIRAGUU
Lõigake talisibulatel, porganditel ja sellerivartel otsad maha. Tükeldage köögivili ja pange köögikombaini koos tšillikaunaga, millel on varred-rootsud eemaldatud. Lisage toorvorstikesed, 1 kuhjaga tl fenkoliseemneid ja 1 tl kuivatatud punet. Töödelge peeneks ning valage segu kuumale oliiviõliga määritud pannile. Segage ja murendage seda aeg-ajalt teiste tegemiste kõrvalt. Tõstke suur sügav kastrul madalale tulele ning täitke keeva veega. Täitke kiirkeedukann uuesti veega ning lülitage sisse.

KORVIKESED
Laduge 6 muretainakorvikest küpsetusplaadile. Frangipane ehk mandlikreemi valmistamiseks lööge kaussi muna, lisage 100 g mandlijahu, 100 g võid ja 100 g peeneteralist kristallsuhkrut. Riivige juurde 1/2 apelsini koor ja lisage supilusikatäis vanillipastat või -ekstrakti. Segage kõik lusikaga läbi. Tõstke iga korvikese põhja väike teelusikatäis moosi, selle peale omakorda teelusikatäis kreemi, siis uuesti moosi ja kõige peale kreemi. Asetage küpsetusplaat ahju keskmisele siinile ja küpsetage 180-190 kraadi juures täpselt 18 minutit.

SALAT
Lõigake siguril alumised rootsud maha, tõmmake lehed lahti ja tükeldage südamik. Seadke lehed vaagnale, puistake kõige peale rukola-vesikressisegu ja tõstke kätega kergelt segamini.

MAKARONIRAGUU
Pigistage küüslaugupressiga vorstisegusse 4 küüslauguküüne mahl, segage hulka 4 supilusikatäit palsamiäädikat ja purgitäis konservtomateid. Kui makaronid kipuvad klompi minema, lisage sorts tärkliserikast makaronikeeduvett.

SALAT
Tõmmake salatile koorijaga mõned pikad Parmesanilaastud ja viige lauale. Tõstke juurde külmpressitud oliiviõli pudel, sool, pipar ja sidruniveerandikud, kuid ärge maitsestage enne sööma hakkamist.

MAKARONIRAGUU
Kurnake makaronid, kuid jätke umbes kruusitäis keeduvett alles. Valage kurnatud makaronid raguupannile ning segage hoolega läbi, lisades veidi makaronide keeduvett, et roog saaks parajalt õhuline ega läheks tükki. Kui tarvis, parandage raguu maitsestust, kallake siis vaagnale ning kandke lauale koos tükikese Parmesani ja juusturiiviga. Kaunistage basiilikulehtedega.

KORVIKESED
Kui korvikesed on pealt kuldseks tõmbunud, lülitage ahi välja ning tõstke need välja. Serveerige kuumalt, pakkudes juurde kausikese crème fraîche'i.


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.