13. saates: Täidetud focaccia

Neljale kuni kuuele

FOCACCIA
400 g päts focaccia't
450 g purk marineeritud paprikat
1 tl kappareid, nõrutatud
6 päikesekuivatatud tomatit õlis
peotäis marineeritud oliivide segu
1 värske punane tšillikaun
suur peotäis kirsstomateid
3–4 väikest marineeritud kurki
peotäis värsket münti
1/2 sidrunit
Parmesani juustu, pealeriivimiseks

REMULAAD JA PROSCIUTTO
600 g juursellerit
1/2 värsket punast tšillikauna
1–2 pirni
kimbuke värsket lehtpeterselli
1 tl Prantsuse sinepit
1 tl täisterasinepit
2 sl veini- või siidriäädikat
2 x 125 g pakki kvaliteetset prosciutto't

PESTO JA MOZZARELLA
2 x 125 g mozzarella-palli
100 g seedrimänniseemneid
1/2 küüslauguküünt
75 g Parmesani juustu
suur peotäis värsket basiilikut
paar värske Kreeka basiiliku oksakest (soovi korral)
1/2 sidrunit
1/2 tšillihelbeid

GRANITA
pakk jääkuubikuid
3–4 värsket mündioksakest
1 sidrun
1 laim
1 sl vanillipastat või -ekstrakti
3 kuhjaga sl peeneteralist kristallsuhkrut
1 roosa greip
kausike maitsestamata jogurtit, serveerimiseks
karbike vaarikaid, serveerimiseks

SERVEERIMISEKS
puder jahutatud roosat veini

MAITSESTAMISEKS
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

ALUSTUSEKS
Seadke kõik vajaminev käepärast. Kuumutage ahi 150 kraadini (gaasipliidil 2. jaotis). Kinnitage köögikombaini tavaline lõiketera. Tehke sügavkülmikus granita jaoks ruumi.

GRANITA
Täitke köögikombaini segamisnõu poolenisti jääkuubikutega. Lisage 3–4 värsket mündioksakest. Riivige peene riiviga sisse sidruni- ja laimikoor ning lisage teelusikatäis vanillipastat või -ekstrakti. Purustage jää kombainis, kuni segu meenutab lund. Samal ajal lisage 3 kuhjaga supilusikatäit peeneteralist kristallsuhkrut ning pigistage sekka sidruni ja laimi mahl. Kuhjake segu serveerimisvaagnale ja tõstke sügavkülma.

REMULAAD JA PROSCIUTTO
Loputage segamisnõu ja vahetage lõiketera jämedama riivitera vastu. Poolitage ja koorige juurseller ning lõigake tükkideks. Puhastage 1/2 tšillikauna seemnetest ning lisage koos pirni ja kimbukese peterselliga segamisnõusse. Tõstke riivsegu suurde kaussi. Lisage teelusikatäis Prantsuse sinepit ja teist niisama palju täisterasinepit, 5 supilusikatäit külmpressitud oliiviõli, 2 supilusikatäit veiniäädikat või siidriäädikat ning näputäis soola ja pipart. Segage kätega läbi, kontrollige maitsestust ja tõstke lauale.

FOCACCIA
Tõstke focaccia 15 minutiks ahju kuumenema. Kuhjake kogu täidisekraam lõikelauale: grillitud konservpaprikad, 1 teelusikatäis kappareid, 6 päikesekuivatatud tomatit, peotäis oliivide segu, punane tšilli, peotäis kirsstomateid ja 3–4 väikest marineeritud kurki. Rebige mündivartelt lehed ja puhastage oliivid kividest. Hakkige tšilli hästi peeneks. Viilutage kogu segu lõikelaual läbi ja tõstke siis kaussi. Lisage sorts külmpressitud oliiviõli, pigistage peale poole sidruni mahl ning tõstke siis kõik kätega läbi. Võtke focaccia ahjust välja. Poolitage see ettevaatlikult terava lauanoaga ja avage nagu raamat. Määrige täidis alumisele saiapoolele, niristage peale kausipõhja jäänud mahlad ja riivige peale õhuke kiht Parmesani. Tõstke sändvitšile "kaas" uuesti peale ja viige lauale.

REMULAAD JA PROSCIUTTO
Seadke prosciutto-viilud suurele rohmakale lõikelauale, tõstke selleriremulaad selle keskele ja kandke lauale.

PESTO JA MOZZARELLA
Nõrutage mozzarella-pallid ja tõstke kaussi. Vahetage köögikombaini lõiketera jämedama riivitera vastu. Purustage segamisnõus 100 grammi seedrimänniseemneid, 75 grammi Parmesani, 1/2 kooritud küüslauguküünt, suur punt basiilikut ja 100 milliliitrit külmpressitud oliiviõli. Tõstke 2 supilusikatäit pestot mozzarella-pallidele ja pange ülejäänu purgi sees külma. Piserdage peale külmpressitud oliiviõli ning näpuotsatäis soola ja pipart. Keerutage mozzarella-palle maitseainete segus ning puistake peale Kreeka basiiliku lehti ja piserdage peale veel veidi külmpressitud oliiviõli. Pigistage sekka 1/2 sidruni mahl, riivige peale Parmesani ning mõned kuivatatud tšillihelbed. Seejärel tõstke mozzarella serveerimisvaagnale ja viige lauale.

SERVEERIMISEKS
Jagage focaccia ja maitsestatud mozzarella-pallid sööjate vahel. Pakkuge kõrvale paar viilu prosciutto't, krõmpsuvat remulaadi ning klaasike jahutatud roosat veini.

GRANITA
Kui magustoiduaeg on kätte jõudnud, võtke granita sügavkülmast välja. Segage jääpuru kahvliga kohevaks ning pigistage peale roosa greibi mahl. Viige koos poolitatud tsitruseviljade, jogurti ja vaarikatega lauale. Vaimustav!


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.