17. saates: Kreemjas maisihautis suitsutursaga

HAUTIS

4 viilu läbikasvanud suitsupeekonit
kimbuke talisibulaid
250 g punase koorega kartuleid
4 suhkrumaisitõlvikut
300 g suitsutatud tursafileed, nahata ja luudeta
3 värsket loorberilehte
3 värske tüümiani oksakest
1 l mahekanapuljongit
150 ml 18% rõõska koort
200 g keedetud kooritud krevette
150 g pakk kreekereid või lameleibu

VIKERKAARESALAT
1/2 värsket punast tšillikauna
1 küüslauguküüs
kimbuke värsket estragoni
2 sl punase veini äädikat
3 sl väherasvast maitsestamata jogurtit
1 suur suvikõrvits
2 porgandit
1 värske punane või kollane peet
väike karbitäis kress-salatit

VÜRTSIKAD KREVETID
8 toorest koorimata tiigerkrevetti
tükike võid
paar värske tüümiani oksakest
1 triiki tl Cayenne'i pipart
pisut jahvatatud kaneeli
4 küüslauguküünt
1/2 värsket punast pipart
1/2 sidrunit

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja pipart

VAARIKA-JÄÄJOOK
jääkuubikuid
2 värske mündi oksakest
leedrimarjasiirupit
150 g vaarikaid või muid marju
pudel gaseeritud vett

ALUSTUSEKS
Seadke kõik tarvilik käepärast. Kinnitage köögikombaini jäme riivitera. Asetage suur sügav kastrul hästi kuumale pliidile. Lülitage ahi grillrežiimil maksimumvõimsusele.

HAUTIS
Viilutage peekon hästi peeneks ja pange tubli sortsu oliiviõliga kastrulipõhja praadima. Segage, kuni peekoniträpsud tõmbuvad kuldseks. Lõigake talisibulatel otsad maha. Pange hakitud talisibulad kastrulisse ja segage. Peske kartulid hoolega puhtaks ja lõikuge 2 cm tükkideks. Valage need samuti kastrulisse ja segage kõik veel kord läbi. Hoidke kastrulil silma peal ning segage aeg-ajalt. Samal ajal asetage lõikelauale puhas köögirätik ning keerake selle servad rulli, et maisiterad ei saaks maha pudeneda. Hoidke maisitõlvikut lõikelaual püsti ning lükake õrnalt noaga terad lahti, puhastades ühe tõlvikukülje korraga ja liikudes noaga ülevalt alla. Libistage maisiterad rätikult kastrulisse. Lisage suitsutursafilee ühes 3 loorberilehe ja 3 tüümianioksakesega. Valage üle kanapuljongiga, pange kastrulile kaas peale ja keetke 12 minutit aeglasel tulel.

VÜRTSIKAD KREVETID
Laduge tiigerkrevetid koos paari sortsu oliiviõli ja tüki võiga ahjukindlale moorpannile ning maitsestage soola, pipra ja paari tüümianioksakesega. Lisage 1 triiki teelusikatäis Cayenne'i pipart ning näpuotsatäis jahvatatud kaneeli. Lööge 4 koorimata küüslauguküünt lapikuks ja pistke krevettide vahele. Puhastage 1/2 tšillikauna seemnetest, viilutage ja pange koos 1/2 sidruniga samuti ahjupannile. Raputage panni ja segage kõik hästi läbi ning pange siis ahju ülemisele siinile 8–10 minutiks grillima, kuni krevetid on tõmbunud tumeroosaks ja kuldseks. Kui roog on valmis, tõstke vorm ahjust välja ning pange laualeandmiseni kõrvale.

SALAT
Kastmeks segage kannmikseris 1/2 punast tšillikauna, 1 kooritud küüslauguküüs, kimbuke estragoni, veidi soola ja pipart, 2 supilusikatäit punase veini äädikat, 6 supilusikatäit külmpressitud oliiviõli ja 3 supilusikatäit väherasvast maitsestamata jogurtit. Maitske püreeritud segu ja vajaduse korral korrigeerige maitsestust – kaste peab jääma õige pisut liiga soolane ja hapukas. Töödelge uuesti, valage väikesesse kannu ja viige lauale.

HAUTIS
Segage hoolega läbi ja pange kaas tagasi peale.

VIKERKAARESALAT
Peske suvikõrvits ja porgandid ning lõigake otsad maha. Koorige peet. Riivige juurviljad ühekaupa köögikombainis, kuhu on kinnitatud jäme riivitera. Katke segamisnõu taldrikuga ja kummutage vikerkaarevärviline segu taldrikule. Kaunistage pealt kressivõrsetega. Tõstke lauale ja valage kastmega üle vahetult enne söömahakkamist.

HAUTIS
Valage kastrulisse 150 milliliitrit 18% rõõska koort ja väikesed kooritud krevetid. Segage kõik hoolega läbi. Pange kaas tagasi peale ja jätke hästi madalale tulele. Seadke lauale kreekerid või lameleivad.

VAARIKA-JÄÄJOOK
Loputage köögikombaini segamisnõu puhtaks ja kinnitage selle külge tavaline lõiketera. Kallake kombaini paar suurt peotäit jääkuubikuid ja 2 mündioksakese lehed ning purustage. Samal ajal lisage 50 milliliitrit leedrimarjasiirupit ja marjad. Valage juurde 500 milliliitrit gaseeritud vett. Kui kõik ained on omavahel segunenud, siis maitske ja parandage vajaduse korral maitsestust. Kallake suurde kannu ja valage peale ülejäänud vesi. Segage enne serveerimist hoolega läbi.

HAUTIS
Tõstke kastrul tulelt. Võite jätta hautise tükiliseks või tampida pudrunuiaga osaliselt läbi, kuid võite ka püreerida, et see omandaks paksu supi konsistentsi – otsustage ise, kuidas teile kõige rohkem meeldib.

SERVEERIMISEKS
Tõstke vürtsikad tiigerkrevetid lauale hautise kõrvale. Murdke igasse kaussi paar kreekerit, tõstke hautist peale ja seadke kõrvale paar krevetti. Hautist võib serveerida ka ülesrullitud servadega lameleibadelt. Valage salat kastmega üle ning laske hea maitsta.


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.