39. saates: Brokoli-orecchiette

Kuuele

PASTA
125 g Parmesani
1 suur brokoli
200 g noori lillat brokolit
30 g konserv anšoovisefileesid õlis
1 kuhjaga sl kappareid
1 väike kuivatatud tšillikaun
3 küüslauguküünt
paar värsket tüümianioksakest
500 g orecchiette-pastat (väikesi kõrvakesekujulisi makarone)

SUVIKÕRVITSASALAT
3 suurt värsket mündioksa
½ värsket punast tšillikauna
1 sidrun
200 g noori väikesi suvikõrvitsaid, eelistavalt eri värvi
125 g mozzarella-pallikesi

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

PROSCIUTTO-MELONISALAT
kimbuke värsket basiilikut
½ sidrunit
230 g prosciutto’t
1 kantaluupmelon (või ½ kantaluupmelonit ja ½ „Galia“ melonit)
palsamiäädikat

ALUSTUSEKS
Seadke kõik tarvilik käepärast. Kinnitage köögikombaini peen riivimistera. Täitke kiirkeedukann veega ja lülitage sisse. Ajage suur pann kergelt kuumaks.

PASTA
Lõigake Parmesanilt koorik ja pange kõrvale. Riivige Parmesan köögikombainis ja valage kaussi. Lõigake mõlema brokolipea küljest õisikud ning hakkige noore brokoli õrnad varred juppideks.

Kinnitage köögikombaini tavaline lõiketera. Poolitage suure brokoli jämedam vars ning pange koos anšoovisefileede ja konservõli ning kapparitega segamisnõusse. Pudendage sisse kuivatatud tšilli. Lisage 3 kooritud küüslauguküünt ja töödelge kõik seguks. Valage keenud vesi suurde sügavasse kastrulisse ja ajage vesi uuesti keema.

Kallake pannile 3 supilusikatäit oliiviõli ja tõstke brokolisegu pannile. Segage ja rebige sisse tüümianilehed. Valage pannile veiniklaasitäis vett ja pange kastmesse Parmesani koorik. Raputage panni ja jätke keskmiselt kuumale pliidile podisema. Segage kastet aeg-ajalt muude toimetuste kõrvalt. Täitke kiirkeedukann poolenisti veega ja ajage uuesti keema.

Pange pasta kastrulis mulinal keevasse vette, lisage soola, katke kastrul poikvel kaanega ja keetke makarone vastavalt pakendi juhendile. Pasta keeb umbes 12 minutit ja selle aja jooksul tuleb valmis jõua kahe salatiga, nii et laske kätel käia!

SUVIKÕRVITSASALAT
Hakkige lõikelaual mündilehed ja lisage ½ tšillit. Riivige peale ½ sidruni koor ning hakkige kõik hästi peeneks. Tõstke segu serveerimisvaagnale, niristage peale 3 supilusikatäit külmpressitud oliiviõli ja pigistage sisse ½ sidruni mahl. Maitsestage soola ja pipraga. Vajadusel korrigeerige maitsestust. Tõmmake kastmele köögiviljakoorijaga suvikõrvitsatest õhukesed laastud. Nõrutage mozzarella-pallikesed ning sättige need suvikõrvitsaviiludele. Raputage vaagnat ja viige lauale. Segage salat läbi vahetust enne söömist.

PASTA
Segage pastat ja kui tarvis, valage keeva vett kastrulisse juurde. Viie minuti pärast lisage brokoliõisikud ja noore brokoli hakitud varred ning valage kastrulisse veel üks sorts keevat vett juurde.

PROSCIUTTO-MELONISALAT
Noppige basiilikuvartelt lehed ja pange väiksemad lehed kõrvale. Tampige suuremad lehed uhmris paari soolateraga peeneks ning hõõruge püreeks. Lisage 2 supilusikatäit külmpressitud oliiviõli ja pigistage juurde tilk sidrunimahla. Laduge 12 prosciutto-viilu serveerimisvaagnale ning tõstke keskele melonipoolikutest lusikaga uuristatud viljalihapallikesed. Tilgutage siia-sinna veidi palsamiäädikat ja puistake peale ülejäänud basiilikulehed. Pigistage salatile melonipoolikutest mahla ning viige siis salat lauale koos uhmriga, millest lusikaga basiilikukastet tõsta.

PASTA
Kurnake pasta ja brokoli, kuid valage muist keeduvett praepannile kastmesse. Koukige kastmest sulanud Parmesani koorik välja ning visake minema. Puistake juurde paar peotäit riivitud Parmesani ning veel paar väikest kulbitäit pasta keeduvett. Segage hoolega, kuni makaroniroog jääb pehme ja hõrgult siidine. Vajadusel korrigeerige maitsestust, kummutage vaagnale ja puistake peale veel riivitud Parmesani. Niristage külmpressitud oliiviõliga üle ning kaunistage ülejäänud väiksemate basiilikulehtedega. Viige koos Parmesani-kausikesega lauale.

SERVEERIMISEKS
Kui sööjad on lauda istunud, tõstke suvikõrvitsasalat kahe kahvliga läbi. Head isu!


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.