12. saates: Makaroniroog lillkapsaga

Kuuele

MAKARONIROOG LILLKAPSAGA
8 viilu pancetta't
1 suur lillkapsas
500 g makarone
250 g küpset Cheddari juustu
4 paksu saiaviilu
paar värske rosmariini oksakest
2 küüslauguküünt
250 g crème fraîche'i
Parmesani juustu, serveerimiseks

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

HAUTATUD PUUVILJAD
18 küpset ploomi või muid luuvilju (nektariine, aprikoose vms)
1 tl vanillipastat või -ekstrakti
1–2 kuhjaga sl kuldset peeneteralist kristallsuhkrut
1 apelsin
1 kaneelikoor
(soovi korral) tubli sorts brändit
500 ml kvaliteetset vanillijäätist

SALAT
2 suurt punast salatsigurit
2 suurt valget sigurit
kimbuke värsket basiilikut
1 küüslauguküüs
1/2 30 g karbitäis anšooviseid õlis
1 tl Dijoni sinepit
2 sl maitsestamata jogurtit
3 sl punase või valge veini äädikat
peotäis nõrutatud kappareid

ALUSTUSEKS
Seadke kõik vajaminev käepärast. Täitke kiirkeedukann veega ja lülitage sisse. Kuumutage ahi 220 kraadini (gaasipliidil 7. jaotis). Kinnitage köögikombaini jäme riivitera.

MAKARONIROOG LILLKAPSAGA
Laduge pancetta-viilud 30 x 25 cm ahjuvormi (vormi suurus valige vastavalt pastakogusele) ning pange ahju ülemisele siinile. Puhastage lillkapsas närtsinud välimistest lehtedest, eemaldage puitunud varreosa ja lõigake kapsapea veerandikeks. Pange kapsas suurde kastrulisse, varreosa allpool, ja lisage makaronid. Valage peale keev vesi. Maitsestage korralikult soolaga, niristage sekka pisut oliiviõli, segage ja keetke makaronipakil oleva juhendi järgi, kastrulikaas paokil.

HAUTATUD PUUVILJAD
Poolitage ploomid ja võtke kivid välja. Asetage need teise suurde ahjuvormi ja maitsestage 1 teelusikatäie vanillipasta või -ekstrakti ja 2 kuhjaga supilusikatäie peeneteralise kristallsuhkruga. Tõmmake juurviljakoorijaga apelsinikoore küljest laaste ning pigistage ahjuvormi ka apelsini mahl. Pistke puuviljade vahele pooleks murtud kaneelikoor ja soovi korral kallake peale umbes pool veinipokaalitäit brändit. Asetage vorm ahju alumisele siinile. Puuviljad valmivad ligikaudu veerand tunniga.

MAKARONIROOG LILLKAPSAGA
Riivige Cheddari juust köögikombainis ja puistake kaussi. Kinnitage köögikombaini tavaline lõiketera. Võtke pancetta ahjust ja purustage köögikombainis koos saiaviilude, rosmariinilehtede ja tubli sortsu oliiviõliga, kuni tekib jämeda saiapuru konsistentsiga segu. Asetage sõel suure kausi kohale ning kurnake sellesse makaronid ja lillkapsas, nii et tärkliserikas keeduvesi alles jääks. Nüüd kallake need samasse ahjuvormi, milles küpsetasite pancetta't ja pange vorm pliidile madalale kuumusele. Kallake kausis olev keeduvesi vormi (umbes 400 ml kuni pool liitrit). Purustage sekka kaks koorimata küüslauguküünt. Segage hulka crème fraîche ja riivitud Cheddari juust; seejärel suruge lillkapsatükid köögitangide või pudrunuiaga õrnalt katki. Vajaduse korral parandage maitsestust. Roog peaks olema üsna vedel – kui see nii ei ole, lisage veel makaronide keeduvett.

Lükake vormis olev segu ühtlaselt laiali ja puistake peale purukate. Tõstke umbes kaheksaks minutiks ahju ülemisele siinile, kuni makaroniroog tõmbub kuldseks ja hakkab mullitama.

HAUTATUD PUUVILJAD
Heitke pilk ploomidele – kui need on küpsed ja mahlased, tõstke need ahjust välja ning pange kõrvale, kui mitte, jätke nad veel mõneks ajaks ahju.

SALAT
Lõigake maha sigursalati alumised puitunud otsad, viilutage siguri alumine pool ja murdke ülemise osa lehed ükshaaval suurele vaagnale. Puistake peale puruks rebitud väikesi basiilikulehti. Asetage väike pann keskmiselt kuumale pliidile.  Pange suuremad basiilikulehed köögikombaini ja purustage sekka koorimata küüslauguküüs. Lisage parasjagu soola ja pipart, pool anšoovisekonservist koos õliga, 1 teelusikatäis Dijoni sinepit, 2 supilusikatäit jogurtit, 3 supilusikatäit valge või punase veini äädikat ning umbes samapalju külmpressitud oliiviõli. Valage juurde sorts vett ja töödelge kõik ühtlaseks seguks.
Kallake kuumale pannile oliiviõli ja laske kuumeneda. Pange peotäis kappareid mõneks minutiks kuuma õli sisse küpsema, kuni need on mõnusalt krõbedad. Maitske, kas kaste on piisavalt hapu, ja valage see siis kannu. Puistake krõbedad kapparid salatilehtedele ja viige koos kastmekannuga lauale. Kui kastet peaks järele jääma, püsib see külmikus järgmise päevani värskena.

SERVEERIMISEKS
Kui makaroniroog lillkapsaga on kuldne ja mullitav, viige see lauale ja riivige peale veidi Parmesani. Kui puuviljad on veel ahjus, võtke need välja ning pange kõrvale. Tõstke jäätis sügavkülmast välja pehmenema. Serveerige puuvilja väikestes pokaalides, kihiti vanillijäätisega.


 


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.