9. saates: Suur veiselihavõileib

Neljale

EINELEIB VEISELIHAGA
2 x 300 g parima kvaliteediga veise ristluutükki
2 värske tüümiani oksakest
1 päts ciabatta't
väike purk konservpaprikaid
kimbuke lehtpeterselli
mädarõikakastet, serveerimiseks
suur peotäis pestud rukolat või kress-salatit, serveerimiseks

SEENED
4 suurt portobello seent e pruuni šampinjoni
2 küüslauguküünt
1/2 värsket punast tšillikauna
paar värske lehtpeterselli oksakest
1/2 sidrunit
70 g küpset Cheddari juustu

KARTULID
500 g pisikesi värskeid kartuleid
6 küüslauguküünt
paar värske rosmariini oksakest
1/2 sidrunit

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

PEEDISALAT
250 g keedupeeti (vaakumpakendis)
palsamiäädikat
1/2 sidrunit
kimbuke värsket lehtpeterselli
50 g fetajuustu

ALUSTUSEKS
Seadke kõik tarvilik käepärast. Ajage grillpann hästi kuumaks ja lülitage ahi täisvõimsusel grillrežiimile. Täitke kiirkeedukann veega ja pange keema. Kinnitage köögikombaini jämedam riiv.

KARTULID
Lõigake suuremad kartulid pooleks. Pange kartulid suurele praepannile, lisage soola. Suruge 6 koorimata küüslauguküünt käega puruks ja pange ka need pannile kartulite vahele. Täitke pann veega, nii et kartulid oleksid kaetud, ja keetke kartulid pehmeks.

SEENED
Asetage seened lõikelauale, jalaga pool üleval. Lõigake seentelt jalad ning pange seenekübarad väikesesse kaussi, õõnsus ülespoole.
Pistke igasse seenekübarasse 1/2 purustatud koorimata küüslauguküünt. Hakkige 1/2 tšillikauna ja petersellioksakesed ning jagage segu seente vahel ära. Riivige peale 1/2 sidruni koor, piserdage oliiviõliga ja maitsestage. Lõigake Cheddari juustust paar viilu, jagage neljaks tükiks ning pistke seenekübaratesse.

PEEDISALAT
Riivige peet köögikombainis. Kallake segamisnõusse paari supilusikatäie jagu palsamiäädikat ja teist samapalju külmpressitud oliiviõli.
Pigistage sisse 1/2 sidruni mahl. Hakkige petersell peeneks ja lisage suurem osa sellest segamisnõusse. Segage läbi ja tõstke serveerimiskaussi. Puistake peale ülejäänud hakitud petersell. Murendage peale fetajuust, piserdage üle külmpressitud oliiviõliga ja viige lauale.

SEENED
Grillige seeni ahju ülemisel siinil 9–10 minuti, kuni seened on kuldpruunid.

EINELEIB VEISELIHAGA
Tõstke ristluutükid lõikelauale. Puistake peale soola, pipart ja tüümianilehti ning piserdage üle oliiviõliga. Hõõruge maitseained mõlemalt poolt lihasse ning kloppige seda rusikatega veidi lapikumaks.

Pange lihatükid hästi kuumale pannile ja küpsetage mõlemalt poolt paar minutit või kauem (oleneb lihatüki paksusest), kuni need on poolküpsed. Peske käed.

KARTULID
Kui kartulid on pehmed, kurnake need sõelal ja valage tagasi oliiviõliga üle valatud kuumale pannile. Suruge keedetud küüslauguküüned lõikelaual kahvliga puruks, puistake peale soola ning lisage pannile. Suruge kartulid pudrunuiaga kergelt lapikuks, lisage rosmariini ja soola. Raputage panni iga paari minuti tagant, kuni kartulid on kuldpruunid.

EINELEIB VEISELIHAGA
Pange ciabatta ahju alumisele siinile sooja. Hakkige konservpaprika koos peterselliga peeneks. Tõstke liha pannilt tekkinud segusse ja piserdage üle külmpressitud oliiviõliga.
Lõigake liha viiludeks.

SEENED
Võtke seened ahjust välja ja viige lauale. Lülitage ahi välja.

EINELEIB VEISELIHAGA
Võtke ciabatta ahjust ja lõigake keskelt pikuti pooleks. Piserdage üle külmpressitud oliiviõliga. Määrige alumine pool mädarõikakastmega kokku ning seadke peale rukolalehed. Asetage lihaviilud kõige peale.
Tõstke ülejäänud paprika-petersellisegu lihale, seejärel kastke ülemine ciabatta-pool lõikelauale jäänud lihamahla sisse ning vajutage see siis eineleivale.

KARTULID
Pigistage kartulitele sidrunimahla, raputage panni ja küpsetage veel 30 sekundit. Siis valage kartulid vaagnale ja viige lauale.
Head isu!


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.