37. saates: Tursk krõbedas koorikus

HERNETAMP

4 keskmise suurusega pudrukartulit
1 brokoli
500 g külmutatud herneid
kamakas võid
1–2 dessertlusikatäit mündikastet

TARTARIKASTE
3 marineeritud minikurki
1 kuhjaga teelusikatäis pisemaid kappareid
kimbuke värsket aedpeterselli
½ 30 g konservi anšoovisefileesid õlis
1 sidrun
200 g kvaliteetset majoneesi
paprikapulbrit (pealeraputamiseks)

TURSK
1 tl fenkoliseemneid
2 x 600 g (või 6 x 180 g) nahaga tursafileed, soomustest ja luudest puhastatud
200 g kuivemat saia
4 küüslauguküünt
½ 30 g konservi anšoovisefileesid õlis
140 g päikesekuivatatud tomateid õlis
kimbuke värsket basiilikut
½–1 tšillikaun
40 g Parmesani
1 sidrun
palsamiäädikat
paar värsket rosmariinioksakest
paar värsket tüümianioksakest

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

SALAT
6 viilu suitsu-pancetta’t
2 küüslauguküünt
5 sl palsamiäädikat
100 g pestud vesikressi
100 g pestud rukolat

SERVEERIMISEKS
pudelike jahutatud valget veini

ALUSTUSEKS
Seadke kõik tarvilik käepärast. Täitke kiirkeedukann veega ja lülitage sisse. Kuumutage grillrežiimil ahi täisvõimsusele. Ajage suur kastrul kergelt kuumaks. Kinnitage köögikombaini tavaline lõiketera.

HERNETAMP
Koorige kartulid (võite kasutada ka koorimata kartuleid) ning lõikuge umbes 2 cm suurusteks juppideks. Pange kartulitükid kastrulisse ja valage peale keev vesi; lisage veidi soola. Laske kaane all keskmisel kuumusel keeda. Puhastage ja tükeldage ka brokolivars ning pange kartulite juurde keema. Murdke õisikud tükkideks ja pange kõrvale.

TURSK
Niristage ahjuvormi veidi oliiviõli, puistake peale soola, pipart ja umbes teelusika jagu fenkoliseemneid. Hõõruge vürtsid kalasse ning asetage fileed vormi, nahaga pool all. Niristage peale oliiviõli ja pange mõneks minutiks ahju keskmisele siinile, kuni valmistate katte.

Murdke sai tükkideks ja pange koos 2 kooritud küüslauguküünega köögikombaini segamisnõusse. Lisage sorts õli anšoovisekonservist. Kallake saiapuru kaussi.

Pange pooled anšoovisefileed tühja köögikombaini segamisnõusse. Lisage päikesekuivatatud tomatid, kaks kooritud küüslauguküünt, basiilik, rootsuta tšilli ja jupike Parmesani. Riivige sidrunikoor peene riiviga ning pigistage sekka ka sidruni mahl. Lisage paar sortsu palsamiäädikat ja töödelge pastaks. Võtke kala ahjust välja.

Tõstke fileedele ühtlane kiht pastat ja kuhjake peale õline saiapuru. Hõõruge tüümiani- ja rosmariinioksakesed oliiviõliga kokku ja asetage kalafileedele. Tõstke kala ahju keskmisele siinile tagasi ja laske küpseda umbes 10 minutit, kuni fileed on kuldsed ja krõbedad.

HERNETAMP
Lisage keevatele kartulitele ja brokolivartele herned ja brokoliõisikud ning laske kaane all keema tõusta.

SALAT
Pange keskmise suurusega praepann keskmiselt kuumale pliidile ja laduge sellele pancetta-viilud. Laske neil krõbedaks tõmbuda; segage aeg-ajalt.

TARTARIKASTE
Loputage köögikombaini segamisnõu kähku puhtaks ja pange sinna 3 marineeritud minikurki, kuhjaga teelusikatäis kappareid, kimbuke peterselli ja ülejäänud anšoovised koos konservõliga. Pange kombain pulse-režiimil tööle ning lisage vahepeal sorts külmpressitud oliiviõli ning ½ sidruni riivitud koor ja mahl. Kui segu on enam-vähem ühtlane, valage see väiksesse kaussi ja lisage majonees. Segage ja pigistage juurde veel sidrunimahla, kui tarvis. Puistake peale paprikapulbrit, niristage külmpressitud oliiviõliga kergelt üle ja viige lauale.

SALAT
Kui pancetta-viilud on kuldsed ja krõbedad, vähendage kuumust ja purustage särisevasse õliga segatud praerasva kaks küüslauguküünt. Tõstke pann tulelt ja lisage 5 supilusikatäit palsamiäädikat. Valage peale sorts külmpressitud oliiviõli ja raputage panni. Murendage krõbe pancetta väikesteks tükkideks.

HERNETAMP
Kurnake köögiviljad ja laske neil paar minutit sõelal aurata, siis valage kastrulisse tagasi. Lisage suts võid, külmpressitud oliiviõli, terake soola ja pipart ning dessertlusikatäis mündikastet. Tampige umbes 10 korda läbi (tamp peab jääma kergelt tükiline) ja kallake serveerimiskaussi.

TURSK
Kui kala on isuäratavalt krõbe ja kuldne, siis võtke see ahjust välja ning kandke koos hernetambiga lauale.

SALAT
Kallake salatilehed kuuma kastmesse ning segage kähku kätega läbi. Viige lauale ja pakkuge toidu juurde jahutatud valget veini.


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.