19. saates: Aasiapärane lõhe

Neljale

LÕHEROOG
2 cm jupp värsket ingverit
2 küüslauguküünt
1 väike punasibul
½ värsket punast tšillikauna
1 sl sojakastet
2 laimi
4 x 180 g lõhefileed, nahaga, soomustest ja luudest puhastatud
Hiina viievürtsisegu

SALAT
punt värsket koriandrit
400 g mungoaidusid
100 g India pähkleid
vedelat mett, pealeniristamiseks
½ värsket punast tšillikauna
1 väike küps mango
sojakastet
seesamiõli
1 laim või sidrun

PULJONG
4 talisibulat
1–2 värsket punast tšillikauna
2 küüslauguküünt
2 cm jupp värsket ingverit
1 tl Hiina viievürtsisegu
3 tl maisijahu
1 mahe kanapuljongikuubik
200 g suhkruherneid
sojakastet, maitse järgi
200 g peeneid munanuudleid

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

MAGUSTOIT
125 g mustikaid
425 g purk konservlitšisid omas mahlas
2 seesamiseemnetahvlikest
500 ml tops kvaliteetset vanillijäätist
värske mündi oksake

ALUSTUSEKS
Seadke kõik tarvilik käepärast. Täitke kiirkeedukann veega ja lülitage sisse. Kuumutage ahi 250 kraadini.

LÕHE
Koorige 2 cm jupp värsket ingverit, 2 küüslauguküünt ja väike punasibul. Lõikuge väiksemad tükid ja pistke koos ½ tšillikauna ning 1 supilusikatäie sojakastmega kannmikserisse. Pigistage juurde 2 sidruni mahl ja töödelge seguks. Parandage maitsestust, kui tarvis, ning valage siis lõhetükkide küpsetamiseks parajasse ahjuvormi. Valage juurde paar sortsu oliiviõli ning asetage lõhefileed kastmega täidetud ahjuvormi, nahaga pool üleval. Puistake kergelt viievürtsisegu ja musta pipraga üle ning pistke 18 minutiks ahju ülemisele siinile küpsema, kuni kala on kuldne ja isuäratav.

SALAT
Pange paar koriandrioksakest kaunistamiseks kõrvale, lehed aga noppige suurde kaussi. Hakkige varred peeneks, kallake koos mungoaidudega kaussi ning tõstke kõrvale oma järge ootama. Tõstke suur pann madalale tulele.

PULJONG
Ajage suur pott keskmiselt kuumaks. Puhastage talisibulad ja viilutage õhukeselt ning pange need koos paari sortsu oliiviõliga potti. Hakkige punane tšilli hästi peeneks ja pistke samuti potti. Purustage sekka kaks koorimata küüslauguküünt. Koorige ja riivige potti 2 cm jupp värsket ingverit. Segage kõik hästi läbi.

SALAT
Pange pähklid koos sutsu oliiviõliga kuumale praepannile röstima. Segage aeg-ajalt ning hoidke panni tulel, kuni pähklid on kuldseks tõmbunud.

PULJONG
Segage potis praadivate talisibulate juurde 1 teelusikatäis viievürtsisegu ja 3 teelusikatäit maisijahu. Valage peale 900 milliliitrit kuuma kanapuljongit ning 200 grammi suhkruherneid. Keerake kuumus põhja ning laske leemel keema tõusta, siis maitske ja lisage soovi korral sojakastet. Lisage nuudlid ja pange kaas peale.

SALAT
Kui pähklid on kuldsed, tõstke pann tulelt ja niristage need meega üle. Raputage panni ja tõstke kõrvale.

MAGUSTOIT
Pöörake lõikelaual teine pool. Võtke peotäis mustikaid, lõigake muist marju pooleks ja pange koos tervetega suurde kaussi. Valage juurde litšid koos konservmahlaga. Segage ja viige kauss lauale.

SALAT
Lõikuge tšillipoolik peeneks. Koorige mango, viilutage ja ribastage ning tõstke koos tšillipuruga salatile. Kallake meega kastetud India pähklid kõige peale. Maitsestage sojakastme, külmpressitud oliiviõli, seesamiõli ja 1 laimi või sidruni mahlaga. Tõstke kätega kergelt segamini (kuid ettevaatlikult, sest pähklid on alles kuumad).

MAGUSTOIT
Mässige pakendis seesamiseemnetahvlikesed puhtasse köögirätikusse ning taguge rätikunutsu vastu lauda. Valage tekkinud puru kaussi ning viige koos jäätisega lauale.

SERVEERIMISEKS
Viige puljong ja salat lauale. Võtke lõhe ahjust välja, puistake ülejäänud koriandrilehtedega üle ja kandke samuti lauale. Jagage nuudlid ja suhkruherned köögitangidega kausikeste vahel ning valage peale puljong. Tõstke ahjuvormist igasse kaussi lõhefilee ja paar lusikatäit maitsvat kastet.

MAGUSTOIT
Kui põhiroog on söödud, tõstke igasse magustoidutassi paar lusikatäit jäätist ja puuvilja-marjasegu. Niristage peale marjamahl, kaunistage paari mündilehekesega ja puistake peale seesamipuru.


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.