23. saates: Spaghetti alla puttanesca

Neljale kuni kuuele

SPAGETID
500 g spagette
1 tuunikalakonserv õlis
30 g anšoovisekonserv õlis
2 küüslauguküünt
1 sl nõrutatud kappareid
1–2 värsket punast tšillit
peotäis kividest puhastatud musti oliive
2 purki purustatud tomateid või pudel tomatipüreed
1 triiki tl kaneeli
kimbuke värsket peterselli
1 sidrun

KÜÜSLAUGUSAI
1 päts ciabatta’t
peotäis värsket peterselli
2–4 küüslauguküünt

ŠOKOLAADIKREEM
200 g šokolaadi (vähemalt 70% kakaosisaldusega)
tükk võid
300 ml 18% rõõska koort
3 klementiini
serveerimiseks küpsiseid või suhkrukringleid

SALAT
2 fenkolimugulat
kimbuke värskeid rediseid
1 sidrun

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

ALUSTUSEKS
Seadke kõik tarvilik käepärast. Kuumutage ahi 180 kraadini. Asetage suur pann madalale kuumusele. Täitke suur kastrul keeva veega ja maitsestage keeduvesi soolaga. Kinnitage köögikombaini õhuke viilutamisketas.

KÜÜSLAUGUSAI
Tehke piki ciabatta’t sisselõige, kuid mitte päris põhjani välja. Siis sälgutage päts umbes 2 cm vahedega. Hakkige petersell peeneks. Tehke küpsetuspaber kraani all märjaks ning kägardage kokku. Tõstke saiapäts märjale küpsetuspaberile ja riputage üle petersellipuru, soola ja pipraga ning niristage peale tublisti oliiviõli. Purustage peale paar küüslauguküünt. Hõõruge maitsestatud õli saiapätsil ja selle sisemuses laiali. Mässige ciabatta märga küpsetuspaberisse ja pange umbes 20 minutiks ahju küpsema.

ŠOKOLAADIKREEM
Asetage kuuma veega täidetud kastrulile suur kauss, kuid niiviisi, et selle põhi vette ei puutu. Purustage šokolaaditahvlid otse pakendis ning kallake siis šokolaaditükid kaussi aeglaselt sulama. Lisage või, rõõsk koor ja näpuotsatäis soola. Riivige juurde ühe klementiini koor. Laske segul aeglasel tulel ühtlaselt sulada.

SPAGETID
Tõstke šokolaadikauss kastruli pealt ära ja kallake spagetid vette. Keetke vastavalt pakendil olevale juhendile. Kaapige tuunikalatükid koos konservõliga pannile, lisage purustatud küüslauguküüned, kapparid ja anšoovised koos õliga. Hakkige tšillid ja petersellivarred peeneks ning pange pannile. Hakitud petersellilehed tõstke natukeseks kõrvale. Kui küüslauk hakkab kenasti kuldseks tõmbuma, lisage oliivid, tomatipüree, teelusikatäis kaneeli ja veidike musta pipart.

ŠOKOLAADIKREEM
Šokolaad peaks nüüdseks olema sulanud. Tõstke see jahtuma ja segage korralikult läbi. Valage kreem väikestesse espressotassidesse ja tõstke klementiinipoolikud koos tassidega kandikule. Viige kandik lauale koos küpsistega, mida on mõnus šokolaadikreemi sisse kasta.

SALAT
Puhastage fenkolimugulad ja redised. Lõigake väikemateks tükkideks ja viilutage köögikombainis hästi õhukeseks. Kallake salat kaussi, pigistage peale 1 sidruni mahl ning lisage veidi külmpressitud oliiviõli ja soola-pipart. Segage salat kätega läbi, kontrollige maitsestust ja viige lauale.

SPAGETID
Kui spagetid on valmis, tõstke need köögitangidega pannile kastmesse. Pigistage peale veidi sidrunimahla ja lisage suurem osa petersellilehti. Raputage panni hoolega ja segage kõik hästi segi. Kui kaste on liiga paks, lisage tärkliserikast spagetikeeduvedelikku. Valage toit suurde serveerimiskaussi ja kaunistage ülejäänud petersellilehtedega.

SERVEERIMISEKS
Tõstke krõbe küüslaugusai ahjust otse lauale ja võtke küpsetuspaberist välja. Pakkuge juurde pudelike punast veini. Head isu!


 


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.