16. saates: Suveviljade lasanje

Kuuele kuni kaheksale

LASANJE
kimp talisibulaid
15 g anšoovisefileesid õlis
6 küüslauguküünt
700 g sparglit
500 g külmutatud herneid
300 g külmutatud põldube
suur kimp värsket münti
300 ml 18% rõõska koort
1 sidrun
300 ml mahedat kana- või köögiviljapuljongit
2 x 250 g kodujuustu
2 x 250 g värskeid lasanjelehti
Parmesani
paar värske tüümiani oksakest

TOSCANA SALAT
1/2 pätsi ciabatta't
1 tl fenkoliseemneid
paar pune- või rosmariinioksakest
1 sl väikesi kappareid
15 g anšoovisefileesid õlis
kimbuke värsket basiilikut
6 marineeritud punast paprikat
1 küüslauguküüs
4 väädi jagu punaseid ja kollaseid kirsstomateid
3 suurt tomatit
punase veini äädikat
Parmesani, serveerimiseks

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

MANGOJÄÄTIS
500 g külmutatud mangotükke
2 sl vedelat mett
1 laim
paar värske mündi oksakest
250 g maitsestamata jogurtit
6–8 väikest vahvlitorbikut
kvaliteetset tumedat šokolaadi (70% kakaosisaldusega), pealeriivimiseks

SERVEERIMISEKS
soovi korral pudel jahutatud valget veini

ALUSTUSEKS
Seadke kõik tarvilik käepärast. Täitke kiirkeedukann poolenisti veega ning lülitage sisse. Ajage suur praepann keskmiseks kuumaks. Lülitage ahi täisvõimsusel grillrežiimile. Kinnitage köögikombaini tavaline lõiketera.

LASANJE
Lõigake talisibulatel otsad maha. Valage anšoovisekarbist kogu konservõli ja pooled fileed pannile, lisage viilutatud talisibulad, purustage sisse 6 koorimata küüslauguküünt ning segage hoolega läbi. Lõigake sparglitel tipud maha ja tõstke kõrvale. Eemaldage puitunud osad ning viilutage sparglivarred. Valage need pannile ning puistake peale veidi soola ja pipart. Lisage sorts keeva vett. Segage hoolega, et toit põhja ei hakkaks.

TOSCANA SALAT
Rebige ciabatta umbes 2-sentimeetristeks tükikesteks. Tõstke saiatükid ahjuvormi, piserdage üle oliiviõliga, raputage peale fenkoliseemneid, paar pune- või rosmariinioksakest ja veidi soola. Segage läbi, et saiatükid oleksid maitseainetega ühtlaselt kaetud ning pange siis kümneks minutiks ahju keskmisele siinile, kuni krutoonid on kuldsed.

LASANJE
Valage pannile herned ja põldoad ning segage aeg-ajalt. Hakkige mündilehed läbi ja lisage pannile koos rõõsa koorega. Riivige peene riiviga sekka 1/2 sidruni koor.

TOSCANA SALAT
Ärge unustage krutoone silmas pidada. Kui need on kuldsed ja krõbedad, valage nad suurde kaussi ja tõstke kõrvale.

LASANJE
Tampige köögiviljad pannil pudrunuiaga kergelt läbi ja lisage vajaduse korral maitseaineid. Valage juurde puljong ja ajage keema. Lisage tops kodujuustu – kastme konsistents peaks saama parasjagu kreemjas ja vedel. Tõstke mahukas sügav ahjuvorm (u 30 x 35 cm) keskmiselt kuumale pliidile. Täitke vormi põhi köögiviljaseguga, kasutades ära sellest umbes neljandiku. Laduge peale kiht värskeid lasanjelehti ning katke riivitud Parmesaniga. Laduge seni kihte, kuni kaste otsa saab, kuid pidage silmas, et kõige peale jääksid lasanjelehed. Segage ülejäänud kodujuust sortsu veega ning valage lasanjele. Praadige spargliotsad oliiviõliga kergelt läbi ning tõstke lasanjele. Pressige kõik lusikaga madalamaks ning kaunistage tüümianilehtedega, niristage oliiviõliga üle ja riivige peale heldelt Parmesani. Laske lasanjel mullitama tõusta, tõstke siis vorm grillrežiimile lülitatud ahju keskmisele siinile ning laske küpseda umbes kaheksa minutit või seni, kuni lasanje on kuldne ja isuäratav.

TOSCANA SALAT
Võtke toekas lõikelaud ning hakkige läbi 1 supilusikatäis kappareid, ülejäänud anšoovisefileed, suurem osa basiilikulehti ning konservpaprikad. Purustage juurde koorimata küüslauguküüs, lisage tomativiilud ja segage kõik hoolega läbi. Valage kõik suurde serveerimiskaussi, lisage tubli sorts punase veini äädikat, külmpressitud oliiviõli ning pipart ja soola. Kõige peale tõstke krutoonid ja 2 konservpaprikat ning muljuge ja segage kõik sõrmedega hästi läbi. Vajaduse korral parandage maitsestust. Kaunistage basiilikulehtedega, riivige peale peene riiviga Parmesani ja tõstke lauale.

MANGOJÄÄTIS
Valage külmutatud mangotükid köögikombaini segamisnõusse, lisage 2 supilusikatäit vedelat mett, 1 laimi mahl, veidi riivitud laimikoort, mõned mündilehed ja 250 g maitsestamata jogurtit. Töödelge ühtlaseks seguks ja pistke kuni serveerimiseni sügavkülma.

SERVEERIMISEKS
Kui lasanje on pealt kuldseks tõmbunud ja mullitav, tõstke ahjuvorm lauale koos pealeriivimiseks mõeldud Parmesaniga. Pakkuge juurde pudelike jahutatud valget veini. Kui magustoiduaeg on käes, tõstke jäätis sügavkülmast välja, jaotage vahvlituutudesse ning riivige peale veidi tumedat šokolaadi. Head isu!


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.