35. saates: Grillitud sardiinid

SARDIINID

8 tervet puhastatud sardiini
4 küüslauguküünt
1 sidrun
1 värske punane tšillikaun
kimbuke värsket lehtpeterselli
1 tl fenkoliseemneid

SALAT
2 sl mandlilaaste
100 g pestud rukola ja vesikressi segu
50 g lutserniidusid
1 granaatõun
1 sl veiniäädikat

HALLOUMI
250 g halloumi´t
2 sl seesamiseemneid
3 küüslauguküünt

VIIGIMARJAD
4 küpset viigimarja
vedelat mett
paar värsket mündioksakest

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

ŠOKOLAADIVAHT (kaheksale)
200 g kvaliteetset tumedast šokolaadi (70% kakaosisaldusega)
tükike võid
300 ml vahukoort
1 tl vanilliekstrakti või -pastat
2 suurt mahemuna
sorts brändit või apelsinilikööri
kakaopulbrit (pealeraputamiseks)
1 apelsin, klementiin ja peotäis pehmeid marju

ALUSTUSEKS
Seadke kõik tarvilik käepärast. Kuumutage ahi 220 kraadini. Ajage keskmise suurusega kastrul keskmiselt kuumaks ja täitke poolest saadik keeva veega.

ŠOKOLAADIVAHT
Koksake šokolaaditahvlid paberist välja võtmata vastu lauda tükkideks. Võtke üks suurem ja kaks väiksemat kaussi. Kallake šokolaaditükid kuumakindlasse segamiskaussi ja lisage või. Asetage kauss keeva vee kohale, nii et selle põhi vette ei puutuks, ning laske šokolaadil aeg-ajalt segades sulada. Suuremasse serveerimiskaussi tõstke 2 supilusikatäit suhkrut, valage juurde 300 milliliitrit vahukoort ja 1 teelusikatäis vanilliekstrakti või -pastat. Kloppige vispliga ühtlaseks seguks.

Lisage kooresegusse munakollased, munavalged aga pange tühja segamiskaussi. Kloppige munarebud kergelt läbi ja tõstke kõrvale. Lisage munavalgetele terake soola ja kloppige need kõvaks vahuks. Lisage sulanud šokolaad kooresegusse, valage juurde sorts brändit või likööri ja segage läbi. Spaatliga segage ettevaatlikult sisse munavalgevaht ning pange siis magustoit paarikümneks minutiks sügavkülma tahenema (kui te ei serveeri magustoitu kohe pärast põhirooga, võite panna selle ka tavalisse külmikusse).

SALAT
Ajage keskmise suurusega praepann keskmiselt kuumaks, pange sellele 2 supilusikatäit mandlilaaste ja röstige aeg-ajalt segades õrnalt kuldseks. Kallake mandlilaastud väikesesse kaussi ja pange pann uuesti tulele, kuid vähendage kuumust.

SARDIINID
Laduge sardiinid õlitatud ahjuvormi. Purustage peale 4 koorimata küüslauguküünt  ning raputage üle soola ja pipraga. Riivige peene riiviga peale 1 sidruni koor, pigistage sisse sidruni mahl ja pange tühjaks pigistatud sidrunipoolikud samuti ahjuvormi, lõigatud pool üleval. Piserdage peale oliiviõli. Lõikuge tšillikaun nurga all õhukesteks viiludeks ja puistake koos fenkoliseemnetega sardiinidele. Hakkige petersellilehed läbi ja puistake samuti ahjuvormi. Segage kõik kätega läbi, et kalad korralikult maitsestuksid. Peske käed ja tõstke vorm umbes 10 minutiks ahju ülemisele siinile. Toit on valmis, kui sardiinid on isuäratavalt kuldsed.

HALLOUMI
Lõigake juust 8 tükiks. Puistake seesamiseemnetega üle ja suruge need juustu sisse. Kallake kuumale pannile oliiviõli ja purustage särisevasse õlisse paar küüslauguküünt. Vähendage kuumust ja tõstke halloumi-tükid pannile. Praadige paar minutit, kuni juust on kuldne, siis pöörake tükid ümber ja tõstke pann tulelt.

PITALEIVAD
Pritsige leibu mõlemalt poolt veega ning tõstke need ahju ülemisele siinile kuumenema.

SALAT
Kallake salatilehed koos lutserniidudega vaagnale. Hakkige paar mündioksakest hästi peeneks ja puistake koos röstitud mandlilaastudega salatile. Lõigake granaatõun pooleks ja koksige lusikakabaga seemned salativaagnale. Valage salatikannu 3 supilusikatäit külmpressitud oliiviõli ja pigistage juurde teise granaatõunapooliku mahl. Lisage 1 supilusikatäis veiniäädikat ja segage läbi. Valage kaste salatile alles vahetult enne söömist.

VIIGIMARJAD
Lõigake igal viigimarjal ülemine ots maha ja pigistage alumist osa nii, et mari avaneks. Laduge viigimarjad lõikelauale ja niristage neile vedelat mett, veidi oliiviõli ja sidrunimahla. Kaunistage hakitud mündilehtedega. Kui pakute viigimarju põhiroa juurde, puistake neile pisut soola. Lõigake sidrun veerandikeks ja tõstke neid mõned viigimarjade kõrvale lõikelauale.

SERVEERIMISEKS
Võtke kalavorm ahjust ning pange kõrvale soojad pitaleivad ja küpsetatud halloumi. Kaunistage juust hakitud petersellilehtedega ning lisage paar sidruniveerandikku, millest mahla pigistada. Kui põhiroog on söödud, serveerige kergelt kakaopulbriga üleraputatud magustoitu koos apelsini- ja klementiinisektorite ja pehmete marjadega.


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.