8. saates: Kreemjas seenerisoto

Neljale


RISOTO
1 suur valge sibul
1 sellerivars
2 värske rosmariini oksakest
15 g kuivatatud puravikke
300 g risotoriisi
1/2 klaasi valget veini
1 mahepuljongikuubik (aedvilja või kana)
500 g erinevaid seeni
1 küüslauguküüs
kimbuke värsket tüümiani
tubli tükk võid
40grammine tükk Parmesani
1/2 sidrunit
1/2 väikest kimpu värsket lehtpeterselli

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola
musta pipart

JUUSTUKOOK
50 g võid
50 g pannil kuumutatud sarapuupähkleid
8 ingveriküpsist
1 sidrun
4 kuhjaga tl sidrunivõiet
1 karp vaarikaid (u 150 g)
250 g väherasvast toorjuustu, mascarpone't või crème fraîche'i
1 tl vanillipastat või -ekstrakti
sorts piima
1 sl tuhksuhkrut
kvaliteetset tumedat šokolaadi (u 70% kakaosisaldusega) pealeriivimiseks

SALAT
100 g piiniaseemneid
1 sl palsamiäädikat
1/2 sidrunit
200 g pestud noori spinatilehti
3 värsket mündioksakest
5 päikesekuivatatud tomatit
1 keskmise suurusega kurk

ALUSTUSEKS
Seadke kõik vajaminev käepärast. Lülitage ahi maksimumvõimsusel grillrežiimile ja kiirkeedukann tööle. Tõstke suur sügav kaanega kastrul pliidile kuumenema. Kinnitage köögikombaini tavaline lõiketera. Pange 4 magustoidupokaali sügavkülma.

RISOTO
Poolitage ja koorige sibul, pange koos sellerivarre ja kuivatatud puravikega köögikombaini ning töödelge ühtlaseks seguks. Valage pannile oliiviõli ning lisage siis köögiviljasegu. Praadige korralikult läbi, aeg-ajalt hoolega segades.

SALAT
Valage piiniaseemned suurele ahjukindlale pannile ning röstige keskmisel tulel õrnalt kuldseks, vahetevahel segades. Valage väiksesse kaussi ning tõstke kõrvale.

RISOTO
Hakkige rosmariinilehed peeneks ja puistake koos riisiga kastrulisse. Segage hoolega umbes minut aega, siis valage sekka pokaalitäis valget veini ja pudendage sisse puljongikuubik. Maitsestage ja segage, lisage kruusitäis keevat vett ja segage jälle. Järgmise 16–18 minuti jooksul on vaja iga paari minuti tagant risotot segada ja lisada keeva vett või puljongit (kokku peaks kuluma umbes liitri jagu vedelikku). Et risoto saaks mõnusalt kreemjas ja veniv, on vaja riisi pidevalt segada. See on vajalik selleks, et tärklis teradest välja suruda ja et terad kokku ei kleepuks.
Pange suur ahjukindel pann uuesti tulele. Puhastage seened; pooled pange risotokastrulisse ja pooled kuumale praepannile, kuhu on lisatud tubli sorts külmpressitud oliiviõli, soola ja pipart. Purustage sekka koorimata küüslauguküüs. Noppige sisse tüümianilehed, segage kõik segi ja tõstke pann tulelt. Puistake ülejäänud tüümianilehed risotosse.

JUUSTUKOOK
Pange keskmise suurusega praepann hästi kuumale pliidile ja valage pähklid peale. Toksige need kergelt katki ja lisage või.  Hoidke pann tulel, kuni või sulab. Pange 8 ingveriküpsist puhtasse köögirätikusse, mässige rätiotsad kokku ja taguge seda nutsakut vastu lauda, kuni küpsistest saab peen puru. Lisage küpsisepuru pannile ja segage. Riivige hulka sidrunikoor ja segage uuesti. Võtke magustoidupokaalid sügavkülmikust ning jagage segu nende vahel, surudes seda lusikaga pokaalipõhja kinni.

RISOTO
Pange seenepann grillrežiimil ahju kõige madalamale siinile, et seened krõbedaks tõmbuksid. Segage hoolega risotot.

SALAT
Pange suurde salatikaussi 3 supilusikatäit palsamiäädikat, 1/2 sidruni mahl, 3 supilusikatäit külmpressitud oliiviõli, näpuotsatäis soola ja pipart, lisage röstitud piiniaseemned. Maitsestage. Lõigake noored spinatilehed ja mündioksakesed umbes 1 cm paksuselt ja tõstke kaussi. Hakkige päikesekuivatatud tomatid peeneks ja kallake samuti kaussi. Tõmmake piki kurki kahvliharudega jutid, siis lõigake kurk pikuti pooleks, viilutage kerge nurga all umbes sentimeetripaksusteks juppideks ja lisage segule. Viige salatikauss lauale, kuid segage alles viimasel minutil enne söömahakkamist.

JUUSTUKOOK
Pange igasse magustoidupokaali 1 kuhjaga teelusikatäis sidrunivõiet ning selle peale paar vaarikat. Segage toorjuust kausikeses läbi vanillipasta- või ekstrakti, sortsu piima ja tuhksuhkruga. Segage hoolega, kuni juust jääb pehme ja siidine. Jaotage pokaalidesse ning kaunistage paari šokolaadilaastu ja mündilehekesega. Pange pokaalid kuni serveerimiseni kõrvale.

RISOTO
Võtke kuldseks ja krõbedaks tõmbunud seened ahjust välja. Risoto peaks olema omandanud pudru konsistentsi. Segage sisse või ja riivitud Parmesan ning pigistage sidrunist veidi mahla sekka. Maitsestage soola ja pipraga ning vajaduse korral lisage veel vett või puljongit, et ristoto jääks mõnusalt kreemjas. Hakkige petersell ning puistake pool sellest risotole ja pool krõbedatele seentele. Laske risotol paar minuti kaane all tõmmata. Tõstke koos grillitud seentega lauale.

SERVEERIMISEKS
Jaotage risoto sööjate vahel ära ning kaunistage iga roog krõbedate seentega. Segage salat kiiresti läbi ja maitsestage. Riivige risotole veel veidi Parmesani. Head isu!

 


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.