29. saates: Glasuuritud kammkarbid

Neljale


RIIS
1 suur kruusitäis basmatiriisi
kimbuke talisibulaid
3 muna
1 sl sojakastet
1 tl seesamiõli
½ sidrunit
kimbuke värsket koriandrit
magusat tšillikastet

KAMMKARBID
400 g (soovitavalt värskeid) karpidest välja võetud ja puhastatud kammkarpe
½ sidrunit
Hiina viievürtsisegu
seesamiõli
soovi korral ½ värsket punast tšillit
1 küüslauguküüs
1 tl vedelat mett
tükike võid
kimbuke värsket koriandrit

ROHEKRAAM
4 Hiina lehtnaerist
200 g noort lillat brokolit
200 g sparglit
½ laimi
2 sl sojakastet

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

BROWNIE’D (12 TK)
200 g kvaliteetset tumedat šokolaadi (70% kakaosisaldusega)
250 g pehmet vöid
200 g rafineerimata peensuhkrut
6 triiki sl kakaopulbrit
4 kuhjaga sl isekerkivat jahu
suhkrustatud ingverit (3 tk) või pisut ingverisukaadi
4 muna
peotäis pekanipähkleid
peotäis kuivatatud kirsse
1 klementiin
crème fraîche’i, serveerimiseks


ALUSTUSEKS
Seadke kõik tarvilik käepärast. Täitke kiirkeedukann veega ja lülitage sisse. Kuumutage ahi 180 kraadini ja ajage suur madal ahjupott (u 26 cm läbimõõduga) pliidil keskmiselt kuumaks. Kinnitage köögikombaini tavaline lõiketera.

RIIS
Kallake riis ahjupotti, lisage veidi soola ja valage peale 2 kruusitäit keevat vett (kasutage sama kruusi, millega mõõtsite riisi). Katke pott kaanega ja laske 7–9  minutit haududa. Täitke kiirkeetja veega ja lülitage uuesti sisse.

BROWNIE’D
Murdke šokolaad tükkideks ja pange koos võiga köögikombaini. Lisage 200 g rafineerimata peensuhkrut, 6 triiki supilusikatäit kakaopulbrit, 4 kuhjaga supilusikatäit isekerkivat jahu, veidi soola ning paar suhkruingveritükki või ingverisukaadi. Lülitage köögikombain sisse ning lisage töötlemise ajal ükshaaval munad. Tehke suur küpsetuspaberileht kraani all märjaks ning kägrutage kokku. Siluge see ahjuplaadile laiali ja määrige kergelt võiga või õliga kokku. Lükake tainas plaadil spaatliga umbes 2,5 cm paksuseks ühtlaseks kihiks ning raputage peale veidi kuivatatud kirsse ja pekanipähkleid. Riivige peale ühe klementiini koor. Pistke plaat 12–14 minutiks ahju ülemisele siinile küpsema.

KARBID
Laduge karbid küpsetuspaberilehele ja tehke neisse noaga risti-rästi kerged sisselõiked. Piserdage need oliiviõliga üle ning maitsestage soola ja pipraga. Riivige peale veidi sidrunikoort ja raputage peale Hiina viievürtsisegu. Niristage peale umbes teelusika jagu seesamiõli ja segage hästi läbi, et maitseained paremini imenduksid.

RIIS
Puhastage talisibulad ja hakkige võimalikult peeneks. Pange kaussi ja lööge sinnasamasse 3 muna. Lisage supilusikatäis sojakastet, teelusikatäis seesamiõli ja teist samapalju oliiviõli ning segage hoolega läbi. Võtke riisipotilt kaas pealt ja segage riis kahvliga kohevamaks. Valage munasegu riisile, pigistage peale ½ sidruni mahl ja lisage näpuotsaga pipart. Katke pott uuesti kaanega ja hautage madalal kuumusel 4–5 minutit.

KARBID
Ajage suur praepann hästi kuumaks.

ROHEKRAAM
Täitke suur pott poole ulatuses keeva veega ja tõstke keskmiselt kuumale pliidile. Lõigake Hiina lehtnaerid pooleks, puhastage brokoli ja spargel, pange köögiviljad suurele metallsõelale, asetage see kastrulisse ja katke tihedalt fooliumilehega. Kui rohekraam on mõne minutiga pehmenenud, tõstke sõel kastrulist kaussi.

RIIS
Hakkige koriandrikimp peeneks ja puistake riisile. Niristage peale magusat tšillikastet, katke pott kaanega ja tõstke lauale.

KAMMKARBID
Valage praepannile oliiviõli ja pange karbid kohe pannile. Raputage panni ja lisage pool peeneks hakitud tšillikauna. Kui karbid on ühelt poolelt kenasti kuldsed, pöörake need ümber ja praadige veel pool minutit. Lisage purustatud küüslauguküüs, ½ sidruni mahl, tilgake mett ja paar killukest võid. Tõstke pann tulelt. Kui segu on puutunud parajalt läikivaks ja kleepuvaks, valage karbid serveerimisvaagnale ja puistake kaunistuseks peale koriandrilehti.

ROHEKRAAM
Kallake pehmeks aurutatud köögiviljad vaagnale, niristage peale veidi sojakastet ja külmpressitud oliiviõli. Pigistage sekka ½ sidruni mahl. Vajaduse korral parandage maitsestust.

SERVEERIMISEKS
Tõstke riis, kammkarbid ja rohekraam lauale. Seni laske ahjust võetud brownie’l jahtuda. Lõigake kook tükkideks ja serveerige klementiinilõikude ja värske crème fraîche’iga.


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.