18. saates: Krõbeda kattega vorstiroog

Neljale

VORSTIROOG
4 viilu läbikasvanud suitsupeekonit
1 ½ punast sibulat
paar värske rosmariini oksakest
½ kimbukest värsket salveid
3 värsket loorberilehte
2 porrut
400 g kvaliteetseid chipolata-vorstikesi
3–4 paksemat saiaviilu
2 küüslauguküünt
680 g purk tomatipüreed
390 g konserv liima ube
390 g konserv valgeid aedube

BROKOLI
400 g noort brokolit
¼ punasibulat
1 küüslauguküüs
2 küpset ploomtomatit
1 sidrun

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

MARJAKORVIKESED
150 g vaarikaid või maasikaid
1 sl vedelat mett, lisaks veel pisut pealeniristamiseks
4 sl Kreeka jogurtit
4 beseekorvikest
4 tl kvaliteetset sidrunivõiet
paar värske mündi oksakest

SERVEERIMISEKS
pudel punast veini

ALUSTUSEKS
Seadke kõik tarvilik käepärast. Lülitage ahi maksimumvõimsusel grillrežiimile. Täitke kiirkeedukann veega ja ajage keema. Kinnitage köögikombaini tavaline lõiketera.

VORSTIROOG
Lõikuge suitsupeekoniviilud umbes sentimeetristeks viiludeks ja pange koos paari sortsu oliiviõliga vormi põhja praadima. Ajage vorm pliidil hästi kuumaks. Poolitage, koorige ja viilutage 1½ punasibulat. Noppige värskelt rosmariinilt ja salveilt suurem osa lehti ning puistake koos loorberilehtedega vormi põhja, jättes paar salveioksakest varuks. Lõigake porrudel otsad maha ja tõmmake neil välimised  lehed küljest. Lõigake porrud pikuti pooleks, peske hoolega puhtaks ja viilutage õhukeselt. Kallake porru- ja sibulaviilud vormi, valage peale veidi keevat vett, segage läbi ning jätke hauduma.
Laduge vorstikesed moorpannile, piserdage oliiviõliga üle ning pistke 8 minutiks ahju grillima. Segage aeg-ajalt köögivilju.

BROKOLI
Ajage väike kastrul pliidil hästi kuumaks. Puhastage brokoli ja lõigake otsad maha.

MARJAKORVIKESED
Kallake marjad koos 1 supilusikatäie vedela meega kaussi ning hõõruge kahvliga puruks. Lisage Kreeka jogurt, segage õrnalt viiruliseks ja pange siis kauss külmkappi. Laduge beseekorvikesed lõikelauale ja tõstke igaühele 1 teelusikatäis sidrunivõiet. Kui on aeg magustoitu serveerida, tõstke igale korvikesele supilusikatäis marjajogurtit. Kaunistage pealt värskete marjadega, niristage kergelt meega üle ja pistke peale pisikesi mündilehekesi.

VORSTIROOG
Murdke saiaviilud tükkideks ning pange koos soola ja pipraga köögikombaini. Lisage ½ kõrvalepandud salveilehtedest, 2 küüslauguküünt ja tubli sorts oliiviõli. Purustage segamisnõus, kuni saate jämeda saiapuru. Valage ahjuvormi tomatipüree ja oad koos konservleemega.

BROKOLI
Koorige ja riivige jämeda riiviga ¼ punasibulat salatikaussi. Purustage sekka 1 küüslauguküüs. Poolitage 2 küpset ploomtomatit, kaapige seemned välja ning riivige jämeda riiviga tomatite viljaliha (nahk visake minema). Lisage paar sortsu külmpressitud oliiviõli, maitsestage, pigistage sisse 1 sidruni mahl ja segage.

VORSTIROOG
Võtke vorstikesed ahjust välja. Kallake pool saiapurust köögiviljadele. Laduge vorstikesed saiapurukihile, krõbedam pool all, ning valage peale ülejäänud saiapuru. Hõõruge ülejäänud salveilehed oliiviõliga kokku ja laotage ahjuvormile. Pistke vorm 4 minutiks ahju keskmisele siinile, kuni saiapuru on kuldne ja krõbe.

BROKOLI
Pange brokoliõisikud, vars ees, keevasse vette ning katke kastrul kaanega. Laske paar-kolm minutit keeda, kuni brokoli on pehme.

SERVEERIMISEKS
Kurnake keedetud brokoli ning valage õisikud kastmesse. Segage kähku läbi ja viige kohe lauale. Võtke vorstiroog ahjust välja ning serveerige koos pudelikese punase veiniga.


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.