3. saates: Rostbiif

KARTULID

500-600 g punase koorega kartuleid
1 sidrun
4 värsket tüümiani- või rosmariinioksakest
1 küüslaugumugul

VEISELIHA
8 värsket rosmariinioksakest, peotäis värskeid salvei- ja tüümianilehti
700 g veise sisefileed

PORGANDID
500 g miniporgandeid
2 värsket tüümianioksakest
2 värsket loorberilehte
1 kuhjaga tl peeneteralist kristallsuhkrut
tükike võid

YORKSHIRE'I PUDINGID
1 kruusitäis nisujahu
1 kruusitäis piima
1 muna

VESIKRESSISALAT
1/2 punasibulat
2 sl punase veini äädikat või sidrunimahla
1 sl šampanjakarva peeneteralist kristallsuhkrut
100 g pestud vesikressi

PRAEKASTE
1/2 punasibulat
12 väikest šampinjoni
1 kuhjaga sl nisujahu
väike pokaalitäis punast veini
300 ml mahedat kanapuljongit

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

SERVEERIMISEKS
mädarõikakreemi
Inglise sinepit
pudel punast veini

ALUSTUSEKS
Seadke kõik vajalikud toiduained ja köögiriistad valmis. Ajage keedukannutäis vett keema. Kuumutage ahi 220 kraadini (gaasipliidi jaotis 7) ning pange 12-auguline kuklivorm ahju ülemisele siinile sooja. Tõstke suur sabaga kastrul ja kaks suurt praepanni keskmiselt kuumale pliidile. Kinnitage köögikombaini õhuke viilutamistera.

KARTULID
Peske kartulid puhtaks. Lõigake koorimata kartulid umbes 2-sentimeetristeks tükkideks ja tõstke ühele suurele pannile. Valage peale keev vesi, maitsestage soolaga ja katke kaanega. Keerake kuumust juurde ja keetke 8 minutit või seni, kuni kartulid on pehmed. Täitke keedukann uuesti ja ajage vesi keema.

VEISELIHA
Hakkige rosmariini-, salvei- ja tüümianilehed lõikelaual peeneks puruks. Ajage teine suur praepann hästi kuumaks. Segage ürdid lõikelaual soola ja pipraga. Lõigake veisefilee pikuti pooleks ja piserdage õliga. Veeretage liha lõikelaual maitseainete segus, nii et see oleks üleni ürtidega kaetud. Tõstke liha kuumale praepannile ja valage juurde tubli sorts oliiviõli. Liha tuleb muude tegemiste vahepeal iga minuti tagant pöörata. Ärge unustage praadida lihatükke ka otstest!

PORGANDID
Pange miniporgandid kastrulisse ja valage keeva veega üle. Lisage 2 tüümianioksakest, paar loorberilehte, korralik näpuotsatäis soola, sorts oliiviõli ja 1 kuhjaga supilusikatäis suhkrut. Keetke porgandid kaane all pehmeks.

YORKSHIRE'I PUDINGID
Segage kannmikseris jahu, piim, muna ja näpuotsatäis soola. Tõstke kuklivorm ahjust välja ning sulgege ahjuuks. Piserdage kuklivormi  augud kiiresti õliga üle ning täitke pooleldi taignaga. Ülejäänud tainast võib kasutada pannkookide küpsetamiseks. Pange kuklivorm umbes 14 minutiks ahju ülemisele siinile. Ärge avage ahjuust enne, kui pudingid on kerkinud ja omandanud kuldse tooni.

KARTULID
Kontrollige, kas kartulid on pehmed, kurnake ja valage hästi kuumaks aetud ning oliiviõliga kaetud pannile tagasi. Riputage peale soola ja pipart ja lisage paar aedviljakoorijaga sidruni küljest tõmmatud kooreriba ning 4 rosmariinioksakest. Poolitage küüslaugumugul laiuti, virutage kumbki pool noaküljega lapikuks ja lisage pannile. Segage umbes iga kolme minuti järel, kuni kartulid on kenasti kuldpruunid.

PRAEKASTE
Vähendage lihapanni all veidi kuumust. Koorige pool punasibulat ja viilutage köögikombainis. Loputage sõelale asetatud seened puhtaks ja viilutage samuti. Lisage sibula- ja seeneviilud lihapannile.

VESIKRESSISALAT
Segage kausis 2 sl punase veini äädikat, 1 sl peeneteralist kristallsuhkrut, näpuotsatäis soola ja pipart. Piserdage peale natuke sidrunimahla ja lisage 4 sl külmpressitud oliiviõli. Tõstke vesikress salatikaussi, kuid ärge segage enne serveerimist.

PRAEKASTE
Tõstke veiseliha taldrikule. Piserdage oliiviõliga ning katke fooliumi ja puhta köögirätikuga. Pange pannile kuhjaga supilusikatäis jahu, valage juurde väike pokaalitäis punast veini ja lisage kuumust. Keetke, kuni vedelik on peaaegu aurustunud, siis segage juurde 300 ml kalapuljongit ning laske tasakesi keeda, kuni kaste on paks ja läikiv.

SERVEERIMISEKS
Kurnake porgandid ja valage tagasi potti. Lisage suts võid ja tõstke lauale. Kallake kartulid vaagnale. Määrige taldrikule 2 lusikatäit mädarõikakreemi ja teelusikatäis Inglise sinepit. Lõigake liha kiiresti umbes sentimeetripaksusteks viiludeks, raputage peale soola ja pipart ning tõstke lihaviilud mädarõikakreemi-sinepipadjale. Valage ülejäänud lihamahl kastme hulka ning kallake kaste serveerimiskannu. Segage salat kiiresti läbi, tõstke pudingid ahjust välja ning andke lauale. Juurde pakkuge pokaal punast veini.

 


Kommentaare veel ei ole. Ole esimene!

Vasta kommentaarile

+{{childComment.ReplyToName}}:
Vasta kommentaarile
Vasta

Nõusolek isikuandmete töötlemiseks
Olen lugenud ERR-i internetipõhiste teenuste isikuandmete kaitse põhimõtteid, millega saab tutvuda siin.
Annan ERR-ile õiguse säilitada ERR-i infosüsteemis enda nime, isikukoodi ja e-posti aadressi ning kommenteerimise hetkel kasutusel olnud IP-aadressi kuni konto kustutamiseni.
Mittenõustumisel ei ole võimalik ERR.ee keskkonda kommentaare postitada.
Laadi juurde ({{take2}})
Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}
Lisa uus kommentaar
ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.