7. saates: Pardisalat

 

Neljale inimesele

PART
4 x 200 g nahaga pardirinda
Hiina viievürtsisegu
kuivatatud tüümiani
1 värske punane tšillikaun
kimbuke värsket münti
1/2 sidrunit
soovi korral veidi vedelat mett

KRUTOONID
1 päts ciabatta't
kimbuke värsket rosmariini
5 küüslauguküünt
1 tl fenkoliseemneid

SALAT
1 granaatõun
100 g pestud põldsalatit või rukolat
2–3 porgandit
karbike kress-salatit
kimbuke värsket münti
palsamiäädikat
1/2 sidrunit

RIISIPUDING PUUVILJADEGA
peotäis mandlilaaste
5 kuhjaga sl tuhksuhkrut
2 apelsini
12 küpset ploomi (võimaluse korral eri värvi), nektariine, viigimarju jms
1 tl vanillipastat
4 150-grammist topsi riisipudingit (jahutatud)

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola
musta pipart

SERVEERIMISEKS
pudel jahutatud roosat veini

ALUSTUSEKS
Seadke kõik vajalik käepärast. Pange u 30 cm läbimõõduga praepann keskmisele kuumusele ning suuremat sorti pott madalale kuumusele. Kuumutage ahi 200 kraadini (gaasipliidil 6. jaotis).

PART
Tehke pardifileesid katvasse nahka mõned risti-rästi sisselõiked, maitsestage soola, Hiina viievürtsisegu ja kuivatatud tüümianiga. Hõõruge ürdid korralikult sisse ning piserdage lihatükid oliiviõliga üle. Asetage need kuumale praepannile, nahaga pool all, ning küpsetage umbes 16–18 minutit, neid iga paari minuti tagant pöörates, kuni liha on küps. Katke pann sellest veidi väiksema kaanega, asetage sellele midagi raskuseks ning suruge lihatükid korralikult vastu pannipõhja, et need jääksid hästi krõbedad. Jätke kaas küpsemise ajaks liha peale.

RIISIPUDING JA PUUVILI
Loputage peenesse sõela valatud mandlilaastud veega üle, puistake peale 2 kuhjaga supilusikatäit tuhksuhkrut ning valage siis ahjuvormi. Pange vorm 10 minutiks ahju ülemisele siinile, kuni mandlilaastud on kuldsed ja krõbedad.

KRUTOONID
Lõigake ciabatta 2 cm paksusteks viiludeks. Laotage need ahjuvormi ning piserdage oliiviõliga üle. Rebige rosmariinioksakesed katki ning puistake ciabatta-viiludele. Pigistage peale 2 küüslauguküünt; 3 küüslauguküünt lööge lapikuks ning seadke saiaviilude juurde ahjuvormi, et need karamellistuksid. Puistake saiad üle soola, pipra ja fenkoliseemnetega. Raputage vormi hoolega ning vaadake, et kõik saiaviilud oleksid korralikult maitsestatud. Tõstke 16 minutiks ahju keskmisele siinile.

PART
Ärge unustage iga paari minuti tagant pardifileesid pannil ümber pöörata.

RIISIPUDING JA PUUVILJAD
Tõmmake 1 apelsini küljest puuviljakoorijaga suurde potti õhukesed koorelaastud ning pigistage juurde 2 apelsini mahl. Lisage 2 kuhjaga supilusikatäit tuhksuhkrut. Poolitage puuviljad ning võtke neil kivid välja, lisage potti vanillipastat ning segage kõik hoolega läbi. Pange kuumale pliidile kaane alla 15 minutiks hauduma, kuni puuviljad on pehmed. Heitke mandlilaastudele pilk peale ja vajaduse korral pöörake neid. Küpsetage veel paar minutit, tõstke siis ahjust välja ja pange kõrvale.

SALAT
Lõigake granaatõun pooleks ning hoidke poolikuid, lõikepind allpool, suure serveerimiskausi kohal. Koputage lusikaseljaga vastu kesta, nii et seemned hüppavad kaussi. Korjake välja sekka pudenenud nahksed membraani- ja kooretükid. Valage põldsalat või rukola granaatõunaseemnetele. Lõigake porganditel otsad maha ja tõmmake nende küljest salatile õhukesed laastud. Puistake peale kress ning hakkige mündilehed hästi peeneks. Valage salatikannu tubli sorts oliiviõli ja natuke palsamiäädikat ning segage juurde sool, pipar ja 1/2 sidruni mahl. Viige salat lauale, kuid maitsestage kastmega alles viimasel minutil.

RIISIPUDING JA PUUVILJAD
Tõstke mandlilaastud ahjust välja ning lükake pannilabidaga vormi küljest lahti. Segage puuvilja, pange kaas uuesti peale ning vähendage kuumust. Tõstke riisipuding serveermiskaussi.

KRUTOONID
Krotoonid peaksid selle aja peale olema kuldsed ja krõbedad, nii et võtke need ahjust välja ja pange kõrvale.

PART
Kui part on küps, seadke valmis suur puidust lõikelaud. Puhastage tšillikaun seemnetest ning hakkige mündisegu hulka hästi peeneks. Tõstke muist kõrvake, et seda hiljem kaunistamiseks kasutada ning lisage ülejäänule soola, pipart, oliiviõli, 1/2 sidruni mahl ja soovi korral ka 1 sl vedelat mett. Hakkige ja segage see kõik lõikelaual läbi ning tõstke siis pardifileed köögitangidega segusse. Lõigake fileed umbes 1 cm paksusteks viiludeks ning segage hoolega õli-ürdiseguga läbi, et kõik maitsed hästi lihasse imbuksid. Seadke krutoonid lihalõikudele ümber, et praemahlad minema ei voolaks. Piserdage üle külmpressitud oliiviõliga, puistake peale ülejäänud tšilli-mündisegu ja viige toit lauale. Tõstke puuviljad tulelt ja pange kuni serveerimiseni kõrvale.

SERVEERIMISEKS
Valage salat kastmega üle. Serveerige toidu juurde klaasike jahutatud roosat veini. Lisage hautatud puuviljale veel suhkrut, kui soovite, ning tõstke riisipudingile. Puistake üle röstitud mandlilaastudega.


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.