20. saates: Terav jamaikapärane kanaroog

Neljale


KANA
4 x 180 g nahaga kanafileed
1 sl vedelat mett
paar värske rosmariini oksakest
paar värske koriandri oksakest

SALAT
1 punane paprika
1 punane sigur
1 pea Rooma salatit
2 laimi
¼ punast sibulat
kimbuke värsket koriandrit
1 karbike kress-salatit

RIIS UBADEGA
2 talisibulat
1 kaneelikoor
250 g pikateralist riisi
600 ml mahedat kanapuljongit
400 g musti ube

MAIS
4 suuremat maisitõlvikut, puhastatud

JAMAIKAPÄRANE TERAV JERK-KASTE
4 talisibulat
kimbuke värsket tüümiani
3 värsket loorberilehte
jahvatatud nelki
jahvatatud muskaati
jahvatatud vürtspipart
6 sl kuldset rummi
6 sl siidri- või veiniäädikat
1 sl vedelat mett
1 punapipar (soovitavalt sordist 'Scotch bonnet')
4 küüslauguküünt

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

JOGURT
250 g maitsestamata jogurtit
paar värske koriandri oksakest
1 laim

SERVEERIMISEKS
külma õlut

ALUSTUSEKS
Seadke kõik tarvilik käepärast. Täitke kiirkeedukann veega ja lülitage sisse. Ajage suur ribipõhjaga grillpann ja mahukas kastrul hästi kuumaks. Kuumutage ahi 220 kraadini (gaasipliidil 7. jaotis).

KANA
Asetage kanafileed plastlõikelauale ja tehke terava noaga filee jämedamast otsast kuni keskpaigani sisselõige, et kana ühtlasemalt küpseks. Piserdage peale oliiviõli, puistake üle soola ja pipraga ning hõõruge maitseained kanasse. Pange kanatükid grillpannile, nahaga pool all, ning laske küpseda. Peske lõikelaud, nuga ja käed korralikult puhtaks.

MAIS
Pange maisitõlvikud potti, puistake peale tubli näpuotsatäis soola ja valage keeva veega üle. Pange potile kaas peale.

JAMAIKAPÄRANE TERAV JERK-KASTE
Lõigake talisibulatel otsad maha, hakkige ning pange koos suurema osa tüümianilehtede ja 3 varreta loorberilehega kannmikserisse. Lisage triiki teelusikatäis jahvatatud nelki, muskaati ja vürtspipart, 6 supilusikatäit rummi ja teist samapalju äädikat, 1 supilusikatäis mett ja 2 teelusikatäit soola. Eemaldage punapipralt vars koos südamiku ja seemnetega ning lisage puhastatud kaun kannmikserisse. Pigistage sekka 4 koorimata küüslauguküünt ja töödelge ühtlaseks püreeks. Kui segu jääb liiga paks, võite lisada veidi külmpressitud oliiviõli.

KANA
Altpoolt peaksid kanatükid juba kuldsed olema, nii et on aeg need ümber pöörata. Valage kaste paraja suurusega ahjuvormi ning tõstke kanafileed köögitangidega kastmesse. Jälgige, et nahaga pool jääks ülespoole ja ulatuks kastmest üleni välja. Niristage peale 1 supilusikatäis vedelat mett ning puistake üle rosmariini- ja tüümianioksakestega. Asetage 15 minutiks ahju ülemisele siinile, kuni kana on läbi küpsenud. Valage grillpannile jäänud kuum õli ettevaatlikult ära, pühkige pann köögirätikuga puhtaks ja pange tagasi kuumale pliidile.

RIIS UBADEGA
Asetage suur lai kaanega kastrul keskmiselt kuumale pliidile. Puhastage talisibulad ja lõikuge peeneks ning pange koos kaneelikoore, tubli sortsu oliiviõli ning soola ja pipraga kastrulisse. Segage ja laske kogu sel kraamil umbes minuti jagu pehmeneda, seejärel lisage riis ja keev puljong. Loputage ja nõrutage oad ning lisage kastrulisse. Segage kergelt läbi, laske keema tõusta, pange kaas peale ja jätke 12 minutiks keskmisele kuumusele hauduma.

JOGURT
Valage jogurt väikesesse kaussi. Hakkige koriandrioksakesed hästi peeneks ning pange koos tibakese soola ja tubli sortsu külmpressitud oliiviõliga kaussi. Riivige peenelt ½ laimi koor ning pigistage sekka ka laimi mahl. Segage ja viige lauale. Asetage kausi juurde teine laimipoolik, millest tarvidusel mahla juurde pigistada.

MAIS
Tõstke maisitõlvikud köögitangidega kuumale grillpannile ja niristage peale veidi oliiviõli. Pöörake neid aeg-ajalt, kuni tõlvikud on grillitähnilised. Siis tõstke need taldrikule ja viige lauale.

SALAT
Võtke esindusliku väljanägemisega toekas puust lõikelaud, millelt sobib ka serveerida. Puhastage paprika seemnetest ja hakkige koos punase siguri ja Rooma salatiga läbi, kuni segu on ühtlane. Uuristage keskele väike süvend ning valage sinna paar sortsu külmpressitud oliiviõli ja pigistage sekka 2 laimi mahl. Riivige peene riiviga sekka pisike jupp punast sibulat, maitsestage ning tõstke kõik kätega segamini. Kaunistuseks rebige peale koriandrilehti ja lõigake peale kress-salati võrseid.

RIIS UBADEGA
Kui riis on 12 minutit keenud, võtke potil kaas pealt ja segage. Kogu vedelik peaks selle aja peale olema imendunud. Kui tarvis, parandage maitsestust, ning viige siis lauale.

SERVEERIMISEKS
Võtke kana ahjust välja, puistake peale veidi koriandrilehti ning kandke kohe lauale. Serveerides tõstke kastet ahjuvormi põhjast toidu peale. Korkige lahti paar külma õlut ja laske kõigel hea maitsta.

 


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.