34. saates: Piknik inglise moodi

VORSTIPIRUKAD
nisujahu tööpinnale raputamiseks
375 g lahtirullitud lehttainast
1 muna
ca 400 g peenikest kvaliteetset chipolata-vorstikest
1 tl fenkoliseemneid
Parmesani pealeriivimiseks
1 sl seesamiseemneid

SPARGEL
350 g sparglit
½ sidrunit

PASTEET
1 kuhjaga dessertlusikatäis mädarõikakastet
300 g suitsumakrelli
200 g lahjat toorjuustu
kimbuke värsket lehtpeterselli
2 sidrunit
kimbuke rediseid
päts kõva koorikuga saia

SALAT
100 g pestud vesikressi
2–4 marineeritud sibulat
1 pirn
½ sidrunit

„ETONI LÖRR“
400 g maasikaid (sobivad ka mustikad või vaarikad või kõigi kolme segu)
1 kuhjaga sl rafineerimata peensuhkrut või tuhksuhkrut
1 apelsin
2 tl vanillipastat või -ekstrakti
väike sorts Pimmsi
250 g lahjat jogurtit või crème fraîche’i
8 beseed
paar värsket mündioksakest

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
musta pipart

SERVEERIMISEKS
Inglise sinepit
Lancashire’i juustu

ALUSTUSEKS
Seadke kõik tarvilik käepärast. Kuumutage ahi 220 kraadini ja ajage suur grillpann hästi kuumaks. Kinnitage köögikombaini tavaline lõiketera.

VORSTIPIRUKAD
Puistake puhas tööpind üle jahuga ja laotage sellele tainaleht. Lõigake tainaleht pikuti pooleks. Pintseldage mõlemad tainapooled munaga üle. Laduge kummalegi tainapoolele nurga all kuus vorstikest ning raputage üle uhmris peeneks tambitud fenkolipuruga. Riivige peale veidi Parmesani.
Käänake tainaservad vorstidele ja suruge kokku, nii et tekib kaks pikka vorstirulli. Pintseldage need üle järelejäänud munaseguga ja raputage peale seesamiseemneid. Piserdage küpsetusplaat oliiviõliga üle ja puistake peale veidi jahu. Lõigake kumbki rull kümneks tükiks. Laduge pirukad ettevalmistatud ahjuplaadile ja küpsetage umbes 15 minutit ahju ülemisel siinil. Peske käed ja pange ka pasteedi kõrvale pakutav saiapäts ahju soojenema.

SPARGEL
Puhastage sparglid, loputage voolava veel all ja lõigake maha puitunud otsad. Laduge sparglid kuivale kuumale grillpannile. Kui sparglivarred on ühelt poolt grillitriibulised, pöörake need ümber ja laske veel küpseda.

PASTEET
Pange köögikombaini 1 kuhjaga dessertlusikatäis mädarõikakastet, lisage suitsumakrell ja toorjuust, kimbuke peterselli ja tublisti musta pipart. Riivige sisse 1 sidruni koor ja pigistage hulka 1½ sidruni mahl. Töödelge ühtlaseks seguks. Peske redised ja laduge serveerimiskausi servadesse. Kallake pasteet samuti kaussi ning piserdage üle külmpressitud oliiviõliga. Viige lauale ja pakkuge kõrvale ahjus soojendatud kuuma saia. Kaunistuseks pistke pasteedikaussi poolik sidrun, millest enne söömahakkamist mahla peale pigistada.

SALAT
Kallake vesikress vaagnale ning kaunistage õhukeste marineeritud sibula viiludega. Viilutage pirn õhukesteks kangideks ja puistake salatile. Maitsestage külmpressitud oliiviõli ning soola ja pipraga ja viige koos sidrunipoolikuga lauale.

SPARGEL
Piserdage spargel külmpressitud oliiviõliga üle ja pigistage peale ½ sidruni mahl. Raputage panni, maitsestage sparglivarred soola ja pipraga ning kallake spargel serveerimisvaagnale. Kaunistage salat Lancashire’i juustu laastudega.

VORSTIPIRUKAD
Kui pirukad on kuldpruunid, võtke need ahjust välja, laduge vaagnale ja viige lauale koos purgitäie Inglise sinepiga.

„ETONI LÖRR“
Suruge maasikad ja suhkur käte vahel puruks. Riivige peale apelsini koor ja pigistage sisse ½ apelsini mahl. Lisage 2 tl vanillipastat või -ekstrakti ning väike sorts Pimmsi. segage hoolega. Tõstke segule 2 supilusikatäit jogurtit või crème fraîche’i ning murendage sellele pool beseedest. Kaunistage mündilehtedega. Viige lauale ja kaunistage ülejäänud beseedega, mida võiks murendada vahetult enne serveerimist.


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.