28. saates: Sitsiiliapärane makaroniroog

KÜÜSLAUGU-CIABATTA

1 päts ciabatta’t
värsket küüslauku
1 kuhjaga tl kuivatatud tüümiani

GRILLSIGURISALAT
2 punast sigurit
2 valget sigurit
palsamikreemi
paar värsket rosmariinioksakest
½ –1 küüslauguküünt

RUKOLASALAT
100 g pestud rukolat
40 g Parmesani juustu
½–1 sidrunit

MAKARONIROOG
500 g rigatoni makarone
40 g Parmesani juustu
100 g terveid blanšeeritud mandleid
2 küüslauguküünt
paar värsket punast tšillit
suur kimp värsket basiilikut
3–4 anšoovisefileed õlis
450 g punaseid ja kollaseid kirsstomateid

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

TIRAMISÙ
3 apelsini
75 ml Limoncellot
100 g Savoiardi biskviitküpsiseid („Ladyfingers“)
250 g mascarpone’t
2 kuhjaga sl tuhksuhkrut, lisaks veidi pealeraputamiseks
100 ml väherasvast piima
1 sidrun
1 tl vanillipastat või -ekstrakti
karbike või paar vaarikaid (sobivad ka mustikad, mustsõstrad vms)
100 g kvaliteetset tumedat šokolaadi (vähemalt 70% kakaosisaldusega)

ALUSTUSEKS
Seadke kõik tarvilik käepärast. Täitke kiirkeedukann veega ja lülitage sisse. Kuumutage ahi 180 kraadini. Valage suurde kastrulisse mõne sentimeetri jagu vett ja tõstke keskmiselt kuumale pliidile. Ajage suur grillpann võimalikult tuliseks. Kinnitage köögikombaini tavaline lõiketera.

KÜÜSLAUGU-CIABATTA
Tehke saiapätsi noaga mõned viltused sisselõiked ja niristage peale veidi oliiviõli. Pressige sisselõigetesse pisut värsket küüslauku, soola ja kuivatatud tüümiani. Hõõruge maitseainesegu sisse ja tõstke ciabatta ahju.

TIRAMISÙ
Pigistage 3 apelsini mahl sobiva kuju ja suurusega serveerimisnõusse. Valage juurde Limoncello – just parasjagu, et sidrunilikööri ja apelsinimahla maitsed oleksid kenasti tasakaalus. Laduge nõusse kiht biskviitküpsiseid. Segage eraldi kausis mascarpone, piim ja riivitud sidrunikoor ning pigistage juurde ½ sidruni mahl. Lisage vanillipasta või -ekstrakt ja segage ühtlaseks. Katke küpsised seguga, siis puistake peale marjad. Kõige peale tõmmake kaunistuseks terava noaga mõned šokolaadilaastud. Tõstke kook külmkappi tahenema.

GRILLSIGURISALAT
Puhastage sigurid, lõigake pikuti pooleks ja pange kuivale kuumale grillpannile, lõikepool all. Pöörake neid iga minuti järel ja võtke pann tulelt, kui sigurid on isuäratavalt grillitriibulised.

MAKARONIROOG
Kallake makaronid suurde keeva veega potti, lisage soola ja keetke vastavalt juhendile. Kui vaja, lisage kiirkeedukannust veidi keeva vett.

RUKOLASALAT
Pange rukola kaussi ja tõmmake sellele juurviljakoorijaga mõned Parmesanist laastukesed. Segage väikeses kastmekannus 3 supilusikatäit külmpressitud oliiviõli ½ sidruni mahlaga ja maitsestage. Tõstke salat ja kastmekann lauale.

MAKARONIROOG
Pange köögikombaini tükike Parmesani, 100 g mandleid, 2 kooritud küüslauguküünt ja paar punast varrerootsudeta tšillikauna ning töödelge ühtlaseks püreeks. Lisage ½ kimpu basiilikut, 4 anšoovisefileed ja 2/3 kirsstomatitest. Töödelge taas ühtlaseks ja lisage paar sortsu külmpressitud oliiviõli. Maitske ja parandage maitsestust, kui tarvis. Lõigake ülejäänud tomatid pooleks ja pange koos pestokastmega kõrvale. Makaronid peaksid nüüd olema parajalt al dente – kurnake need, kuid jätke umbes kruusitäis keeduvett alles. Kallake makaronid tagasi kuuma potti. Lisage köögikombaini segamisnõust pestokaste ja tõstke kõik hoolega segamini. Tarvidusel lisage sorts vett, et roog jääks parajalt vedela konsistentsiga (makaronid imavad niiskust ja kuivavad seega kiiresti).

SIGURISALAT
Pange pannil grillitud sigurid lõikelauale ja hakkige kergelt läbi. Maitsestage palsamikreemi ja sama koguse külmpressitud oliiviõliga. Lisage soola ja pipart. rebige rosmariinilt lehed ja hakkige peeneks. Purustage sekka ½ küüslauguküünt. Segage salat läbi ja tõstke lauale.

KÜÜSLAUGU-CIABATTA
Võtke sai ahjust ja serveerige puust lõikelaual koos sigurisalatiga.

MAKARONIROOG
Valage makaroniroog suurde serveerimiskaussi, segage, puistake peale ülejäänud kirsstomatid ja basiilikulehed ning viige lauale.

TIRAMISÙ
Pärast sööki tõstke magustoit külmkapist välja, sõeluge peale veidi tuhksuhkrut ja serveerige.

Head isu!

 


 


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.