30. saates: Pitsa

PITSA
1 ½ kruusi isekerkivat jahu (lisaks veel veidi tööpinnale raputamiseks)
½ kruusi leiget vett

KATE
400 g purustatud konservtomateid
paar värske basiiliku oksakest
½ küüslauguküünt
punase veini äädikat
75 g pühvlipiimast mozzarella’t
Parmesani (pealeriivimiseks)
7–8 salaamiviilu
1 tl fenkoliseemneid
½ - 1 värske tšillikaun

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

RUKOLASALAT
100 g pakk pestut metsikut rukolat
½ sidrunit

KIRJU TOMATISALAT
500 g ise sordist, eri värvi ja eri suuruses tomateid
½ värsket punast tšillit
paar värske basiiliku oksakest
1 sl palsamiäädikat
½ küüslauguküünt

MOZZARELLA-SALAT
u 200 g pühvlipiimast mozzarella’t
¼ purki rohelist pestot
paar värske basiiliku oksakest
1 sidrun

KIRSIMAGUSTOIT
2 peotäit jääd
300 g kirsse või muid hooajamarju
125 g mascarpone’t
50 ml piima
1 kuhjaga sl tuhksuhkrut
1 klementiin
1 tl vanillipastat või -ekstrakti
paar suhkrukringlit või küpsist serveerimiseks

ALUSTUSEKS
Seadke kõik tarvilik käepärast. Lülitage ahi grillrežiimil täisvõimsusele. Ajage suur ahjukindel pann kergelt kuumaks. Kinnitage köögikombaini tavaline lõiketera.

KIRJU TOMATISALAT
Lõikuge eri sordist tomatid suurde kaussi, nii et tükid oleksid võimalikult ise suurusega. Hakkige tšilli hästi peeneks ja lisage koos väiksemaks rebitud basiilikulehtedega.
Lisage 3 sl külmpressitud oliiviõli ja 1–2 sl palsamiäädikat ning maitsestage soola-pipraga. Purustage sekka ½ kooritud küüslauguküünt.
Segage, kaunistage pealt basiilikulehtedega ja viige lauale.

PITSA
Ajage puhas kuiv pann nüüd korralikult kuumaks ja puistake sellele jahu. Valage köögikombaini segamisanumasse 1 ½ kruusi jahu ning ½ kruusi leiget vett. Lisage näpuotsatäis soola ja sorts oliiviõli.
Töödelge tainas ühtlaseks, vormige palliks ja laotage tööpinnale. Puistake jahuga üle ja rullige elastseks, kuni tainas on umbes sentimeetripaksune. Piserdage pann oliiviõliga kokku, puistake tainale veel jahu ning voltige neljaks.
Tõstke tainas pannile ja voltige uuesti lahti, surudes servad vastu panniäärt. Kui tainast on panni jaoks liiga palju, valmistage kaks pitsat.

KATE
Valage konservtomatid koos paari basiilikuoksakesega kannmikserisse, lisage ½ kooritud küüslauguküünt, sorts punase veini äädikat ja külmpressitud oliiviõli ning maitsestage soolaga. Töödelge ühtlaseks seguks. Määrige kaste tainal laiali.
Rebige mozzarella-pall väikesteks tükkideks ja sättige pitsale. Riivige peale Parmesani ja katke salaamiviiludega. Uhmerdage fenkoliseemned puruks, hakkige tšilli ja puistake pitsale.
Pange pann 4–5 minutiks kuuma grillrežiimil ahju, kuni pitsa on kuldne ja läbi küpsenud.

MOZZARELLA-SALAT
Rebige mozzarella-pall tükkideks ja seadke tükid vaagnale. Tõstke igale tükile tibake pestokastet. Puistake peale värsket pipart ja kaunistage basiilikulehtedega. Riivige peene riiviga peale veidi sidrunikoort ja niristage üle külmpressitud oliiviõliga. Viige lauale.

RUKOLASALAT
Niristage salatile külmpressitud oliiviõli, pigistage peale ½ sidruni mahl ja maitsestage soola-pipraga. Segage salatilehti, valage pakendist kaussi ja serveerige.

PITSA
Võtke pitsa ahjust ja libistage lõikelauale. Kaunistage väikeste basiilikulehtedega, niristage peale veidi külmpressitud oliiviõli ja kandke lauale.

KIRSIMAGUSTOIT
Pange kaussi pisut külma vett, jääd ja kirsse. Teises kausis segage mascarpone piimaga ning lisage tuhksuhkur ja vanillipasta või -ekstrakt. Riivige sisse veidi klementiinikoort. Segage ning jaotage kreem magustoidukausikestesse, puistake peale jääkülmi kirsse ning serveerige koos dippimiseks mõeldud krõbedate küpsistega.


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.