24. saates: Hispaaniapärased suupisted

Kuuele

TORTILJA
250 g väikesi värskeid kartuleid
1 väike punane sibul
1 tl fenkoliseemneid
2 küüslauguküünt
½ väikest kimpu värsket rosmariini
8–10 muna
suur peotäis pestud rukolat, serveerimiseks

CHORIZO
250 g kvaliteetset vinnutatud tervet chorizo’t
2 küüslauguküünt
4 sl punase veini äädikat
1 sl vedelat mett

PAPRIKAD
100 g Manchego juustu
1 päts ciabatta’t
50 g blanšeeritud mandleid
väike peotäis tüümiani
punase veini äädikat
450 g marineeritud paprikaid

MANCHEGO
100 g Manchego juustu
100 g Hispaania vinnutatud liha, nt pata negra’t
vedelat mett pealeniristamiseks
lahustuvat või värskelt jahvatatud kohvi
peotäis musti oliive
soovi korral paar värsket tüümiani- või puneoksakest

ANŠOOVISED
100 g marineeritud või maitsestatud anšooviseid õlis
paar värsket aedpetersellioksakest
1 sidrun
150 g ploom- või kirsstomateid
suitsupaprikapulbrit pealeraputamiseks

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

SERVEERIMISEKS
pudel gaseeritud vett
1 apelsin
pudel jahutatud kuiva šerrit

ALUSTUSEKS
Seadke kõik tarvilik käepärast. Ajage keskmise suurusega (u 26 cm läbimõõduga) ahjukindel praepann hästi kuumaks ning tõstke väike pann madalale tulele. Kuumutage ahi grillrežiimil täisvõimsusel. Kinnitage köögikombaini tavaline lõiketera.

TORTILJA
Lõikuge kartulid umbes sentimeetristeks juppideks. Valage need koos sortsu oliiviõliga ahjukindlale pannile ja raputage panni. Poolitage, koorige ja lõikuge punane sibul sama suurteks tükkideks kui kartulid ja lisage koos fenkoliseemnetega pannile, kui kartulid on juba veidi kuldseks tõmbunud. Segage hoolega läbi ja visake pannile muude toimetuste kõrvalt aeg-ajalt pilk peale.

CHORIZO
Lõigake vorstid umbes 2 cm juppideks. Pange oliiviõliga määritud väiksemale pannile ja segage vahetevahel, kuni vorstijupid on kenasti kuldsed ja krõbedad.

PAPRIKA
Koorige Manchego juust ning pudendage köögikombaini segamisnõusse koos tüki ciabatta, 50 g blanšeeritud mandlite ja tüümianilehtedega, lisage veidi soola ja pipart ning sorts punase veini äädikat. Töödelge segu peeneks puruks ning täitke sellega paprikad, kuid ärge neid ülemäära täis kühveldage. Tõstke täidetud paprikad ahjuvormi ning puistake peale ülejäänud täidisepuru. Kaunistage pealt tüümianioksakestega, niristage oliiviõliga üle ning tõstke siis ahju keskmisele siinile umbes 8 minutiks grillima. Murdke ülejäänud ciabatta pooleks ja viige lauale.

MANCHEGO
Laduge vinnutatud liha juustu ümber. Tilgutage juustule veidi mett ning kuhjake selle kõrvale veidi kohvipuru. Lisage peotäis oliive ja kaunistage liha pealt tüümiani- või puneoksakestega. Niristage peale veidi külmpressitud oliiviõli, puistake üle värskelt jahvatatud pipraga ja viige lauale.

CHORIZO
Lööge kaks küüslauguküünt peopesaga lapikuks ning visake pannile vorstide juurde.

TORTILJA
Kartulid peaksid nüüdseks juba kuldsed olema, nii et vähendage kuumust. Purustage pannile kaks küüslauguküünt. Rebige rosmariinilt suurem osa lehti ja puistake kartulitele. Segage ja maitsestage tubli näpuotsatäie soola ja pipraga.

CHORIZO
Kurnake ettevaatlikult suurem osa rasvast – jätke pannile vaid supilusikatäie jagu. Lisage punase veini äädikat ja vedelat mett ning laske redutseeruda kleepuvaks läikivaks seguks. Raputage aeg-ajalt panni, et glasuur põhja ei hakkaks.

TORTILJA
Kontrollige kartulite maitsestust ning lööge siis munad otse pannile ja segage puulusikaga segi, et saavutada marmorjas efekt. Keerake kuumus keskmise peale. Kui munasegu hakkab äärtest tahenema, lisage ülejäänud rosmariinilehed ja tõstke 3–5 minutiks grillrežiimil ahju keskmisele siinile küpsema, kuni tortilja on kuldne ja kohev.

ANŠOOVISED
Laduge anšoovised serveerimisvaagnale. Hakkige petersell peeneks ja puistake kalafileedele. Riivige peenelt ½ sidruni koor ja niristage peale veidi külmpressitud oliiviõli. Poolitage kirsstomatid ja kuhjake need anšooviste kõrvale. Tõstke sinnasamasse ka võileivatikud, et igaüks saaks ise valmistada endale maitsvad kokteiliampsud. Puistake peale paprikapulbrit ja viige lauale.

SERVEERIMISEKS
Viige tortilja ning täidetud paprikad lauale. Tõstke tortilja juurde paras peotäis rukolat. Tõstke ka chorizo-pann lauale. Pakkuge juurde suur kannutäis jäävett apelsinilõikudega ning pudelike jahutatud kuiva šerrit.

 


 


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.