11. saates: Ahjukala

Neljale (koogist jätkub kuni kümnele sööjale)

KARTULID
500 g väikesi "Jersey Royali" või muid värskeid kartuleid
suure mündikimbu varred
pisut sidrunimahla

KALA
4 x 150 g nahaga lõhefileed, soomustest ja luudest puhastatud
8 suurt koorimata tiigerkrevetti
kimp sparglit
1 sidrun
1 värske punane tšillikaun
kimbuke värsket basiilikut
30 g purk anšooviseid õlis
4 küüslauguküünt
3–4 tomatit
4 viilu pancetta't (Itaalia soolapeekon, suitsutamata)

SALSA VERDE
1/2 värske mündi kimbu lehed (samast kimbust, mille varsi kasutasite kartulite keetmisel)
kimbuke värsket lehtpeterselli
1 küüslauguküüs
2 sl punase veini äädikat
1 kuhjaga tl Dijoni sinepit
1 kuhjaga tl kappareid
2 väiksemat marineeritud kurki

BANOFFEE-KOOK
4 kuhjaga sl kuldset peeneteralist kristallsuhkrut
4 küpset banaani
100 ml väherasvast piima
1 magus koogipõhi (u 200 g)
300 ml 48% rõõska koort
1 sl Campi kohvi või magustatud lahustuvat kohvipulbrit, kergelt kuuma veega läbi segatud
vanillipastat
100 g tahvel kvaliteetset tumedat šokolaadi (70% kakaosisaldusega), serveerimiseks

SPINATISALAT
palsamiäädikat
1 sidrun
1/2 värske mündi kimbu lehed (samast kimbust, mille varsi kasutasite kartulite keetmisel)
200 g pestud noort spinatit

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

ALUSTUSEKS
Seadke kõik vajaminev käepärast. Tehke sügavkülmikus ruumi koogivaagnale. Täitke kiirkeedukann ja lülitage sisse. Ajage kastrul kuumaks ja lülitage ahi täisvõimsusel grillrežiimile. Kinnitage köögikombaini tavaline lõiketera.

KARTULID
Peske kartulid ja valage kastrulisse. Rebige mündikimbult ülemine osa ja pange kõrvale, varred visake koos soolaga kastrulisse. Valage peale keev vesi ja pange kaas peale, laske keeda.

BANOFFEE-KOOK
Ajage keskmise suurusega praepann keskmiselt kuumaks. Pange pannile 4 kuhjaga supilusikatäit kuldset peeneteralist kristallsuhkrut ja raputage see pannil korralikult laiali. Laske sulada; samal ajal koorige 2 banaani ja püreerige koos 100 ml piimaga kannmikseris, kuni segu on omandanud smuuti konsistentsi. Kallutage ettevaatlikult panni, et kogu suhkur ära sulaks. Kui suhkrusulam on muutunud kuldseks ja mullitavaks, valage juurde banaanipüree. Ärge pannil palja käega midagi puutuge – karamell on äärmiselt tuline ja võib tekitada põletushaavu! Segage paari minuti jooksul pidevalt, et karamell kõrbema ei läheks. Kui segu on muutunud tumekuldseks, valage see vaagnale tõstetud koogipõhjale. Määrige see lusikaga ühtlaselt laiali ja tõstke kas aknalauale või paariks minutiks sügavkülma jahtuma.

KALA
Laduge lõhefileed ja krevetid suurde ahjuvormi, nii et lõhetükkidel jääks nahaga pool üles. Lõigake maha spargli puitunud otsad ja sättige siis sparglivarred kalatükkide ümber. Maitsestage soola ja pipraga. Lõigake sidrun veerandikeks ja seadke ka need vormi, lõikepool ülespoole. Lisage hästi peeneks hakitud tšilli koos basiilikulehtedega. Piserdage üle anšooviseõliga ja pange vormi neli tükkideks rebitud anšoovisefileed. Pigistage sisse 4 koorimata küüslauguküünt ja piserdage peale oliiviõli. Hakkige tomatid veidi läbi ja lisage. Pange 4 pancetta-viilu vaba käega kõige peale ja siis pistke vorm umbes 10 minutiks grillrežiimil ahju keskmisele siinile. Toit on valmis, kui pancetta on kenasti krõbe ja kala korralikult läbi küpsenud.

KARTULID
Kui kartulid on pehmed, keerake tuli kinni ja kurnake need. Visake mündivarred minema ja seadke kartulid serveerimiskaussi. Piserdage kergelt oliiviõliga üle, pigistage peale sorts sidrunimahla ning maitsestage soola ja pipraga.

SALSA VERDE
Pange pool mündikimbu lehtedest koos varteta petersellilehtedega köögikombaini. Lisage kooritud küüslauguküüs, ülejäänud anšoovisefileed, 2 sl punase veini äädikat, 1 kuhjaga tl Dijoni sinepit, 1 kuhjaga tl kappareid, marineeritud kurgid ja 6 sl külmpressitud oliiviõli. Püreerige ühtlaseks seguks ja parandage maitsestust, kui tarvis. Valage kaussi ja viige lauale.

SPINATISALAT
Valage serveerimiskaussi veidi külmpressitud oliiviõli. Lisage näpuotsatäis soola ja pipart, paar sortsu palsamiäädikat ja pigistage juurde sidrunimahla. Hakkige ülejäänud mündilehed hästi peeneks ja valage kaussi. Keerake spinat lõikelaual rulli ja lõikuge umbes 1 cm suurusteks juppideks. Tõstke need salatikastmele ja viige kauss lauale, kuid segage alles viimasel minutil enne söömahakkamist.

BANOFFEE-KOOK
Kloppige rõõsk koor hästi kõvaks vahuks. Lisage veidi vanillipastat, supilusika jagu Campi kohvi või kuuma veega segatud magustatud lahustuva kohvi pulbrit ja tõstke vahukoor lusikaga kergelt läbi, et tekiks marmorjas efekt. Koorige ja viilutage 2 ülejäänud banaani nurga all hästi õhukesteks lõikudeks ja kaunistage nendega vahepeal jahutatud koogipõhi. Tõstke vahukoor spaatliga kõige peale ja määrige ettevaatlikult laiali. Kaapige peale õhukesi šokolaadilaaste ja pange kook kuni serveerimiseni sügavkülma.

KALA
Võtke vorm ahjust ja tõstke otse lauale. Serveerige kala ja kartulite juurde pudelike jahutatud valget veini.

 


Viimati lisatud

ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.