40. saates: Suitsulõhe

Neljale

KARTULISALAT
500 g punase koorega kartuleid, koorimata
1 sidrun
2 värsket tüümianioksakest
kimbuke värsket tilli

LÕHE
100 g pestud vesikressi
400 g kvaliteetset suitsulõhet
1 sidrun
3 kuhjaga tl mädarõigast
karbike kressi

VÕI
300 ml 48% rõõska koort

PEEDISALAT
250 g keedetud peete vaakumpakendis
palsamiäädikat
peotäis basiilikut
250 g kodujuustu
kimbuke värsket tüümiani
1 sidrun

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

SERVEERIMISEKS
päts rukkileiba
pudelike jahutatud valget veini või bitterit

ALUSTUSEKS
Seadke kõik tarvilik käepärast. Lülitage veega täidetud kiirkeedukann sisse. Pange kaanega kaetud kastrul keskmiselt kuumale pliidile. Pistke rukkileivapäts 50 –60-kraadisesse ahju kuumenema. Kinnitage köögikombaini vispel või vahustamisotsik.

KARTULISALAT
Peske kartulid puhtaks ja lõikuge paarisentimeetristeks juppideks. Valage kastrulisse keeva vett ja maitsestage soolaga. Lisage kartulid, riivige sisse veidi sidrunikoort ja pistke potti kimbuke tüümiani. Katke pott kaanega ja laske kümmekond minutit keeda, kuni kartulid on pehmed.

LÕHE
Kummutage vesikress lõikelauale ning laotage peale lõheviilud. Lõikuge sidrun veerandikeks. Tõstke lõikelaua äärtesse mõned mädarõikakuhjakesed ning maitsestage soola, pipra, sidrunimahla ja oliiviõliga. Viige lauale.

VÕI
Valage rõõsk koor köögikombaini segamisnõusse ning vahustage koor võiks (segamisnõusse tekib mõne minutiga vadakuvedelik).

PEEDISALAT
Lõikuge peedid tükkideks ning laotage vaagnale. Valage üle sortsu palsamiäädika ja külmpressitud oliiviõliga ning maitsestage soola ja pipraga. Puistake peale basiilikulehti ja segage.

VÕI
Koor peaks nüüd olema paks ja tükkis. Või on valmis, kui köögikombain hakkab teistsugust häält tegema. Kaapige võiklomp sõelale ja suruge sellest lusikaga vadak välja. Asetage võikamakas küpsetuspaberitükile ja maitsestage kergelt soolaga.

PEEDIDALAT
Tilgutage kodujuustule veidi külmpressitud oliiviõli, puistake peale tüümianilehti ning maitsestage soola ja pipraga. Riivige peale poole sidruni koor ja segage. Tõstke maitsestatud kodujuust vaagnale laotatud peeditükkidele ja kaunistage ülejäänud basiilikulehtedega. Viige lauale.

KARTULISALAT
Kurnake kartulid ja laske neil mõni minut aurata, kuni tilli peeneks hakite. Valage kartulid kaussi, lisage hakitud till, kamakas võid, sorts külmpressitud oliiviõli, soola, pipart ja ½ sidruni mahl. Raputage kaussi ja viige lauale.

SERVEERIMISEKS
Puistake kress lõheviiludele. Pakkuge toidu juurde jahutatud valget veini või bitterit.

 


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.