27. saates: Sinepikana

DAUPHINOISE-KARTULIVORMIROOG
1 punane sibul
1 kg ’Maris Piperi’ sordist või muid pudrukartuleid
1 muskaatpähkel
2 küüslauguküünt
300 ml 18% rõõska koort
4 anšoovist konservõlis
Parmesani
2 loorberilehte
väike kimbuke värsket tüümiani

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

KANA
paar värsket rosmariinioksakest
4 x 180 g kanafileed koos nahaga
4 tl sinepipulbrit
3 noort porrut või 1 jämedam porru
4 küüslauguküünt
valget veini
75 ml 18% rõõska koort
1 kuhjaga tl täisterasinepit

AEDVILJAD
200 g lehtpeeti või muid rohelisi aedvilju, nt Hiina lehtnaerist
200 g pestud noort lehtspinatit
1 sidrun

AFFOGATO
1 sl lahustuvat kohvi või  4–6 tassi espressot
3 tl kuldset peeneteralist kristallsuhkrut
4–6 ümmargust muretainaküpsist
425 g purk kividest puhastatud tumedaid kirsse omas mahlas
100 g tahvel kvaliteetset šokolaadi (vähemalt 70% kakaosisaldusega)
500 g kvaliteetset vanillijäätist

ALUSTUSEKS
Seadke kõik tarvilik käepärast. Ajage keskmise suurusega kastrul ja suur ahjukindel praepann kergelt kuumaks. Kinnitage köögikombaini jämedam viilutustera ja kuumutage ahi 220 kraadini (gaasipliidil 7. jaotis). Täitke kiirkeedukann veega ja lülitage sisse.

DAUPHINOISE-KARTULIVORMIROOG
Koorige sibul ja lõigake pooleks. Viilutage pestud koorimata kartulid köögikombainis koos sibulaga. Kallake kartuli-sibulaviilud mahukasse (u 35 x 25 cm) ahjuvormi ja maitsestage. Riivige peale ¼ muskaatpähklist, purustage sisse kaks koorimata küüslauguküünt ja valage peale 225 ml 18% rõõska koort.

Murendage anšoovised näppude vahel pudruks ja lisage kartulitele; viimaks riivige peale peosuurune kamakas Parmesani. Puistake üle loorberi- ja tüümianilehtedega ning niristage üle oliiviõliga. Puhta käega segage kõik läbi ja asetage siis ahjuvorm keskmiselt kuumale pliidile. Valage peale 200 ml keevat vett, katke tihedalt fooliumiga ja jätke hauduma.

KANA
Ajage praepann keskmiselt kuumaks. Noppige rosmariinioksakestelt lehed ja puistake need kanafileede karpi. Lisage igale fileele 1 tl sinepipulbrit, maitsestage soola ja pipraga, niristage peale oliiviõli ja tõstke kanatükid pannile. Hõõruge maitseained hoolega lihasse. Asetage kanatükid pannile, nahaga pool all. Peske käed hoolega puhtaks. Suruge kanatükid pannilabidaga tugevasti vastu pannipõhja, et need paremini läbi küpseksid – küpsemine peaks kokku võtma umbes 18 minutit.

DAUPHINOISE-KARTULIVORMIROOG
Raputage ahjuvormi hoolega, et toit põhja ei hakkaks.

AEDVILJAD
Poolitage pestud aedviljade varred, et need kiiremini valmiksid. Pistke varred kastrulisse, valage peale keevat vett, lisage tubli näputäis soola ja katke pott kaanega.

DAUPHINOISE-KARTULIVORMIROOG
Eemaldage foolium. Riivige kartulitele peene riiviga Parmesani. Niristage ülejäänud tüümianioksakesed õliga üle, puistake need kõige peale ja tõstke vorm 15 minutiks ahju ülemisele siinile küpsema, kuni roog on kuldne ja mullitav.

KANA
Puhastage kähku porrud ja lõigake varred pikuti pooleks. Peske need külma veega hoolega puhtaks, viilutage õhukeselt ja lisage kanapannile.

AEDVILJAD
Pange ka lehtpeedi lehed kastrulisse, vajaduse korral lisage veel sorts vett.

KANA
Purustage kanapannile 4 koorimata küüslauguküünt. Pöörake kanatükid ümber ja suruge seegi kord pannilabidaga vastu pannipõhja. Segage porruviile ja kallake pannile pool klaasikest valget veini.

AEDVILJAD
Kallake spinat sõelale, nende peale aedviljad ning keev vesi. Valage tühja kastrulisse veidi oliiviõli, pigistage sisse 1 sidruni mahl ja tõstke nõrutatud rohekraam potti tagasi. Segage köögitangidega läbi, maitsestage ja viige lauale.

KANA
Kontrollige, kas kanatükid on korralikult läbi küpsenud ning valage siis pannile 75 ml rõõska koort. Katke pann fooliumiga. Heitke korraks pilk kartulivormile.

AFFOGATO
Tõstke väikesse kannu 1 tl lahustuvat kohvi koos 3 tl suhkruga. Täitke kiirkeedukann poolenisti veega ja ajage keema. Pudendage muretainaküpsised nelja espressotassi põhja. Kurnake kirsid ja jaotage tasside vahel ära. Murdke šokolaad tükkideks ja pange paat tükikest igasse tassi. Viige tassid lauale.

KANA
Lülitage pliit välja. Tõstke kanafileed lõikelauale ja viilutage. Segage kastmesse 1 kuhjaga tl täisterasinepit ja parandage maitsestust, kui tarvis. Kaapige kaste puulusikaga vaagnale ja sättige kanatükid peale. Niristage üle külmpressitud oliiviõliga ja viige otseteed lauale.

DAUPHINOISE-KARTULIVORMIROOG
Viige kartulivorm samuti lauale. Tõstke jäätis sügavkülmast välja pehmenema.

SERVEERIMISEKS
Pärast sööki valage kohvi- ja suhkrukannu veidi keevat vett. Viige koos jäätisega lauale ja tõmmake jäätiselusikaga igasse tassi kuulike jäätist. Riivige peale šokolaadi ja valage jäätisele kuuma kohvi, nii et see sulama hakkaks. Uskumatult maitsev!


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.