2. saates: Taipärane krevetiroog punases karrikastmes

Neljale inimesele

PUNANE KARRIKASTE
2 sidrunheinavart
1 värske punane tšillikaun
2 küüslauguküünt
soovi korral 4 kahvrilaimilehte
kimbuke värsket koriandrit
2 õlis marineeritud konservpaprikat
1 kuhjaga tl tomatipüreed
1 sl kalakastet
2 sl sojakastet
1 tl seesamiõli
2-ruutsentimeetrine tükk värsket ingverit
8 suurt toorest koorimata hiidkrevetti
200 g suhkruherneid
220 g väikesi keedetud krevette
400-grammine purk kookospiima
2 laimi (serveerimiseks)
kotike krevetimaitselisi kreekereid (serveerimiseks)

KURGISALAT
2-ruutsentimeetrine tükk värsket ingverit
1 sl sojakastet
1 tl seesamiõli
1 laim
1 kurk
väike peotäis värsket koriandrit
1/2 värsket punast tšillikauna

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

JASMIINIRIIS
1 klaasitäis basmatiriisi
2 jasmiiniteekotikest või 1 kuivatatud jasmiiniõis

PAPAIALOOTSIKUD
2 papaiat
Kreeka jogurtit
2 banaani
paar värsket mündioksakest
1 laim
soovi korral (mandlibesee)küpsiseid

ALUSTUSEKS
Seadke kõik vajaminevad toiduained ja köögiriistad valmis. Kuumutage ahi 200 kraadini (gaasipliidil 6. jaotis). Täitke keedukann veega ja ajage keema. Kinnitage köögikombaini lõiketera.

KURGISALAT
Koorige ja riivige umbes 2-ruutsentimeetrine värske ingverijupp serveerimiskannu ning lisage supilusikatäis sojakastet, 3 supilusikatäit külmpressitud oliiviõli ja 1 teelusikatäis seesamiõli. Pigistage sekka 1 laimi mahl. Kontrollige maitsestust.

Tõmmake kurgist aedviljakoorijaga pikad ribad salatinõusse, kuid vesine sisu jätke kasutamata. Hakkige peotäis koriandrivarsi peeneks ja pange lehed hilisemaks kõrvale.

Puistake hakitud koriandrivarred kurgilaastudele. Hakkige pool tšillikauna hästi peeneks ja raputage salatile. Tõstke lauale, kuid ärge enne söömahakkamist segage ega kastet lisage.

JASMIINIRIIS
Pange keskmise suurusega kastrul keskmiselt kuumale pliidile. Pange kastrulisse klaasitäis riisi, lisage näpuotsatäis soola, sorts oliiviõli, 2 jasmiiniteekotikest või kuivatatud jasmiiniõis ning valage juurde 2 klaasitäit keevat vett (vett peab olema täpselt poole rohkem kui riisi).

Pange kaas peale ja keetke 7 minutit, siis tõstke tulelt ja laske kaane all veel 7 minutit haududa.

PUNANE KARRIKASTE
Pange suur grillpann keskmiselt kuumale pliidile. Lõigake sidrunheinavartelt otsad ja puitunud välised lehed, kloppige varred suure kööginoa teraküljega pehmeks ning pange koos rootsuta punase tšillikaunaga köögikombaini. Lisage 2 kooritud küüslauguküünt, 4 kahvrilaimilehte, kimbuke koriandrit, 2 konservpaprikat, 1 kuhjaga teelusikatäis tomatipüreed, 1 supilusikatäis kalakastet, 2 supilusikatäit sojakastet, 1 teelusikatäis seesamiõli ja 2-ruutsentimeetrine jupp kooritud värsket ingverit.

Püreerige kastme koostisaineid – võimalik, et peate vahepeal köögikombaini tööanuma servadelt ja kaane küljest segu spaatliga lahti kaapima, et kõik kenasti purustatud saaks. Piserdage kuum pann oliiviõliga üle ning pange koorimata tiigerkrevetid pannile. Praadige umbes minutijagu, siis lisage supilusikatäis karripastat ja praadige veel minutike.

Kallake praetud tiigerkrevetid ahjunõusse ja asetage 8–10 minutiks ülemisele ahjusiinile. Tõstke praepann uuesti keskmiselt kuumale pliidile, piserdage oliiviõliga ning lisage suhkruherned, seejärel tavalised krevetid (võivad olla külmutatud). Valage juurde kogu karripasta ja segage umbes minut aega, enne kui lisate kookospiima. Segage, kuni tükid on lahustunud ning jätke siis keskmisele või madalale kuumusele hauduma.

PAPAIALOOTSIKUD
Lõigake papaiad pikuti pooleks ja kaapige seemned välja. Valage Kreeka jogurt kausikesse või tassi ning riivige peale laimikoort. Viilutage banaanid ja tõstke papaialootsikutesse. Pigistage iga lootsiku peale laimimahla ning kaunistage mündilehtedega. Juurde võite pakkuda näiteks mandlibeseeküpsiseid.

SERVEERIMISEKS
Vajaduse korral korrigeerige karripasta maitsestust, lisades veel veidi sojakastet. Puistake peale ülejäänud koriandrilehed ning viige koos ahjust võetud krõbedate tiigerkrevettidega lauale. Pigistage roale veel veidi laimimahla. Pakkuge juurde krevetikrõpse.

Segage riis kahvliga kohevaks ja viige lauale. Segage kurgilaastud läbi ja maitsestage salatikastmega. Kallake riis serveerimisvaagnale, valage karrikastmega üle ning jagage tiigerkrevetid sööjate vahel.

 


 


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.