14. saates: Maroko lambapraad

Neljale kuni kuuele

LAMBAPRAAD
2 liigsest rasvast puhastatud lambakarreed (kummaski 8 karbonaaditükki)
1 muskaatpähkel, riivimiseks
1 tl terveid või jahvatatud vürtsköömneid
1 tl magusa paprika pulbrit, lisaks veidi pealeraputamiseks
1 tl kuivatatud tüümiani
1 sidrun

KUSKUSS
200 g kuskussi
1 värske punane tšillikaun
suur kimp lehtpeterselli või münti
1 sidrun

LISANDID
1 pakk lameleibu
1 sl kuivatatud tüümiani või punet
250 g maitsestamata jogurtit
1 kuhjaga tl harissa't
200 g hummust
1/2 sidrunit

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

TÄIDETUD PAPRIKAD
60 g Cheddarit, Itaalia poolpehmet koorejuustu fontina't või muud hästi sulavat juustu
8 väikest punast marineeritud konservpaprikat

JOOK
jääkuubikuid
paar värsket mündioksakest
1/2 sidrunit
1 granaatõun
1 pudel gaseeritud vett

ALUSTUSEKS
Seadke kõik tarvilik käepärast. Täitke kiirkeedukann veega ja lülitage sisse. Ajage suur praepann keskmiselt kuumaks. Pange küpsetusvorm ahju soojenema ja kuumutage ahi 220 kraadini (gaasipliidil 7. jaotis).

LAMBAPRAAD
Tõstke lambakarreed küpsetuspaberiga kaetud lõikelauale ja lõigake pooleks, nii et saate 4 väiksemat tükki. Tehke iga lihatüki pinnale ristuvad sisselõiked, riivige peene riiviga peale 1/2 muskaatpähklit ning raputage üle vürtsköömnete, paprikapulbri ja kuivatatud tüümianiga. Hõõruge maitseained korralikult lihasse ja tõstke siis lihatükid kuumal pannil särisevasse oliiviõlisse. Visake kasutatud küpsetuspaber ära. Pruunistage lihatükke viis minutit igast küljest ja pöörake neid muude tegemiste kõrvalt aeg-ajalt ümber.

KUSKUSS
Valage kuskuss koos sortsu oliiviõliga suurde kaussi ning katke keeva veega, nii et vesi ulatuks umbes sentimeetri võrra üle kuskussi. Maitsestage soolaga, katke kauss taldrikuga ning jätke kuskuss paariks minutiks paisuma.

LISANDID
Laduge lameleivad lõikelauale. Pritsige üle oliiviõliga ning raputage peale veidi soola ja kuivatatud tüümiani või punet. Kägrutage suur tükk küpsetuspaberit kraani all kokku ning laotage lauale. Tõstke lameleivad üksteise otsa, mässige üleni küpsetuspaberisse ja pange ahju alumisele siinile kuumenema.

LAMBAPRAAD
Kontrollige, kas lihatükid on pruunistunud ning valage siis kuuma ahjuvormi, kondiotsad ülespoole. Tõstke vorm ahju ülemisele siinile. Seadke taimer 14 minuti peale, kui soovite keskmiselt küpset liha. Pooltoores liha küpseb veidi vähem, hästi läbi küpsenud liha aga kauem. Kui pool küpsetusajast on möödas, pöörake lihatükid ümber. Peske praepann puhtaks ja pühkige majapidamispaberiga kuivaks. Ajage pann pliidil kergelt kuumaks.

JOOK
Täitke suur kann poolenisti jääga. Pistke sisse paar värske mündi oksakest ja lisage umbes 1/2 sidruni mahl. Seadke kannu kohale sõel, poolitage granaatõun ja pigistage kummastki poolikust mahl läbi sõela kannu. Sõelale jäänud kooresodi visake minema. Valage kannu gaseeritud vesi, segage puulusikaga ning viige lauale.

TÄIDETUD PAPRIKAD
Lõigake 8 väikest juustuviilu ning pistke üks viil igasse paprikasse.

LAMBAPRAAD
Pöörake lihatükid ümber, raputage kergelt vormi ning lisage tubli näpuotsatäis soola. Pange vorm ahju tagasi.

KUSKUSS
Puhastage tšillikaun seemnetest ja hakkige peeneks. Hakkige samamoodi läbi ka suurem osa peterselli- või mündilehti (väike peotäis pange kõrvale). Võtke taldrik kuskussikausilt ning lisage petersell ja tšilli koos paari sortsu külmpressitud oliiviõli, soola ja pipraga. Pigistage sisse ühe sidruni mahl. Segage kuskuss kahvliga kohevaks. Maitske ja parandage maitsestust, kui tarvis, ning viige siis lauale.

LISANDID
Valage jogurt kaussi ja segage sisse harissa. Piserdage üle külmpressitud oliiviõliga ning raputage peale kõrvale pandud petersellilehed. Tõstke hummus taldrikule, tehke lusikakabaga keskele süvend ja nõristage sinna külmpressitud oliiviõli. Lisage veidi soola ja pipart ning poole sidruni mahl ja näpuotsatäis magusa paprika pulbrit. Viige lauale.

TÄIDETUD PAPRIKAD
Valage praepannile veidi oliiviõli ja pistke paprikad pannile.  Küpsetage paar minutit. Kui juust on sulanud, võtke pann tulelt. See mõnus roog valmib kiiresti.

LAMBAPRAAD
Võtke liha ahjust välja ning tõstke mõneks minutiks lõikelauale jahtuma.

SERVEERIMISEKS
Laduge paprikad taldrikule ja kaunistage peterselli- või mündilehtedega. Võtke lameleivad ahjust välja. Puistake ülejäänud petersellilehed lambapraele, lõigake sidrun veerandikeks ja serveerige koos praega. Viige kõik road lauale ja laske hea maitsta!


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.