4. saates: Spinati-fetapirukas filotainast

SPINATI-FETAPIRUKAS


100 g piiniaseemneid
5 muna
300 g fetajuustu
50 g Cheddari juustu
kuivatatud punet
1 sidrun
tükike võid
400 g eelnevalt pestud noori spinatilehti
270-grammine pakk filotainast
Cayenne'i pipart
1 muskaatpähkel riivimiseks

TOMATISALAT

kimbuke värsket basiilikut
1 küüslauguküüs
valge veini äädikat
300 g erinevat sorti tomateid
soovi korral veidi värsket Kreeka basiilikut

MAITSESTAMISEKS

oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

KURGISALAT

1 kurk
10 musta oliivi (kividega)
2 sl palsamiäädikat
3 talisibulat
1/2 sidrunit
1/2 värsket punast tšillit
5–6 värske mündi oksakest

PURUKATTEGA JÄÄTIS

4 sl kohviube
100 g pähkleid
100-grammine tahvel tumedat šokolaadi (vähemalt 70% kakaosisaldusega)
kvaliteetset vanillijäätist

ALUSTUSEKS

Seadke kõik vajalik käepärast. Kuumutage ahi 200 kraadini (gaasipliidi jaotis nr 6). Ajage keskmine, umbes 30 cm läbimõõduga ahjukindel pann keskmiselt kuumaks. Kinnitage köögikombaini tavaline lõiketera.

SPINATI-FETAPIRUKAS

Röstige piiniaseemneid kuival kuumal pannil, segage aeg-ajalt ning jälgige, et need kõrbema ei läheks. Lööge kaussi katki 5 muna ning murendage juurde 300 g fetajuustu. Riivige juurde 50 g Cheddari juustu.

Maitsestage näputäie musta pipra, kuivatatud pune, 1 sidruni koore ja sortsu oliiviõliga. Kui seemned on kuldseks muutunud, valage need muna-juustusegusse ja segage kõik hoolega läbi.

Tõstke tühi pann uuesti tulele, valage sellele veidi oliiviõli, lisake tükike võid ja kallake spinat vähehaaval pannile. Segage hoolega, jälgides, et spinat põhja ei hakkaks.
Samal ajal tõstke filotainas sügavkülmast välja.

Tehke umbes 50 cm suurune küpsetuspaberi tükk kraani all märjaks, laotage tööpinnale, piserdage oliiviõliga kokku, kägardage palliks kokku ja laotage siis uuesti laiali. Tõstke märjale küpsetuspaberile neli filotainalehte, asetades need servipidi ruudukujuliselt kokku, nii et terve paber oleks peaaegu kaetud. Määrige tainalehed õliga kokku, raputage peale soola, musta pipart ja Cayenne'i pipart. Laduge niiviisi ülestikku kolm kihti ja ärge muretsege, kui tainas kusagilt veidi rebeneb. Ärge unustage vahepealt spinatit segada.

Kui spinat on tihedaks tõmbunud, tõstke pann tulelt. Valage kokku tõmbunud spinat muna-juustusegusse ning riivige sekka muskaatpähklit (umbes 10 riivitõmbe jagu). Segage hoolega. Libistage küpsetuspaber tainaplaatidega ettevaatlikult tühjale praepannile, nii et taina ja paberi servad jääksid üle panni ääre. Suruge tainas vastu panni põhja, valage peale muna-spinatisegu ja lükake spaatliga laiali. Keerake vaba käega tainaservad pirukale enam-vähem kaaneks peale.

Pange pann paariks minutiks keskmiselt kuumale pliidile, et põhi küpseks, siis tõstke sama pann ahju ülemisele siinile ning küpsetage 18–20 minutit või niikaua, kuni pirukas on kuldne ja krõbe.

KURGISALAT

Tõmmake kahvliharudega kurgi sisse vaod. Siis lõigake kurk pikuti pooleks ja kumbki pool veel omakorda pikuti pooleks. Hakkige kurgiviilukad umbes 2 cm tükkideks, tõstke kaussi ja pange kõrvale.

Kurnake 10 musta oliivi, võtke kivid välja ning rebige oliivid salatikaussi suurteks tükkideks. Valage neile 2 sl palsamiäädikat ja suruge oliive kergelt lusikaga, et äädikas neist soolasuse välja imaks. Hakkige peeneks 3 talisibulat ja lisage oliividele. Valage salat üle 4 supilusikatäie külmpressitud oliiviõliga, pigistage juurde 1/2 sidruni mahl ning segage hoolega läbi.

Puhastage väike tšillikaun või pool kauna seemnetest, hakkige peeneks ja lisage salatisse. Lisage juurde ka hakitud mündilehed. Valage salatile kaste, segage kärmelt läbi, piserdage peale veel veidi külmpressitud oliiviõli ja tõstke lauale.

SPINATI-FETAPIRUKAS

Heitke igaks juhuks pirukale pilk peale.

PURUKATTEGA JÄÄTISEPALLID

Purustage kohvioad kannmikseris. Lisage pähklid ja mikserdage uuesti. Murdke šokolaad tükkideks ja purustage tükid köögikombainis. Kallake kõik üheks seguks kokku ja pange kõrvale.

TOMATISALAT

Loputage kannmikser puhtaks. Rebige basiilikult ülemised väiksemad lehed ja pange kõrvale, ülejäänu tõstke kannmikserisse koos näputäie soola ja pipra ja kooritud küüslauguküünega; lisage tubli sorts külmpressitud oliiviõli ja valge veini äädikat. Püreerige, kuni segu muutub ühtlaselt roheliseks. Kontrollige maitsestust. Lõigake osa tomateid pooleks, osa neljaks, muist viilutage. Valage kaste taldriku põhjale ja kuhjake tomatid peale. Kaunistage paari väiksema basiilikulehega (eriti hästi sobib Kreeka basiilik), raputage peale veidi soola ja viige lauale. Segage salat läbi alles vahetult enne laudaistumist.

SERVEERIMISEKS

Tõstke jäätisepallid sügavkülmast välja pehmenema. Viige pirukas lauale ning jagage sööjate vahel ära. Kui pirukas on söödud, tõstke lauale jäätis ja kausike purukattega. Veeretage jäätisepallikest purus, et see oleks üleni kaetud ja sööge kohe. Ülejäänud puru säilitage sügavkülmas ning kasutage seda mõni teine kord.

 

 

 


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.