32. saates: Kiiksuga makaronid

KORVIKESED

4 väikest sügavama põhjaga muretainakorvikest
4 sl vaarikamoosi
400 g konservpirne omas mahlas
soovi korral 2 värske sidruntüümiani oksakest
½ tassi rafineeritud kristallsuhkrut
2 munavalget
1 tl vanillipastat või -ekstrakti
karp kvaliteetset vanillijäätist serveerimiseks

MAKARONIROOG
2 munakollast
150 g riivitud Parmesani, lisaks veidi serveerimiseks
2 sidruni mahl ja koor
kimbuke värsket basiilikut
500 g värskeid lasanjelehti (sügavkülmutatud lehed on tarvis enne sulatada)

SALAT
8 viilu pancetta’t
1 küüslauguküüs
1 sl fenkoliseemneid
150 g pestud rukolat ja/või vesikressi
kimbuke värsket münti
kimbuke värsket estragoni
suur peotäis punaseid või rohelisi viinamarju või nende segu
2 sl palsamiäädikat
½ sidrunit

MAITSESTAMISEKS
oliiviõli
külmpressitud oliiviõli
meresoola ja musta pipart

ALUSTUSEKS
Seadke kõik vajalik käepärast. Kuumutage ahi 190 kraadini. Täitke suur kastrul tulise veega, ajage pliidil keema ja katke kaanega. Kinnitage köögikombaini vispel ja pange valmis peenike riiv.

KORVIKESED
Asetage muretainakorvikesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja tõstke igasse 1 supilusikatäies moosi. Lõigake 4 pirnipoolikut viiludeks ning jaotage korvikeste vahel ära. Soovi korral puistake peale veidi sidruntüümiani. Eraldage munavalged kollastest, pange kollased kõrvale ning valage munavalged mikserdamisnõusse. Lisage munavalgetele peent kristallsuhkrut ja tibake soola. Vahustage mikseriga kõvaks läikivaks vahuks.

MAKARONIROOG
Valage munakollastele 3 supilusikatäit külmpressitud oliiviõli ning saputage peale näpuotsaga soola ja pipart. Riivige Parmesan köögikombainis ning lisage koos sidrunimahla riivitud sidrunikoorega munarebudele. Jätke muist basiilikulehti kaunistuseks ning rebige ülejäänud punt keskelt keerates pooleks. Uhmerdage üks osa ühtlaseks roheliseks pastaks ning teine osa hakkige kergelt läbi. Lisage basiilikupasta ja hakitud lehed segamisnõusse. Segage korralikult läbi ning maitsestage soola ja pipraga.

KORVIKESED
Munavalgevaht peaks nüüdseks olema läikiv, tihe ja kõva. Lisage vanillipastat või -ekstrakti ning segage viiruliseks. Tõstke beseesegu korvikestele ning vormige kuhjad kenasti tipuliseks. Pange kuueks minutiks ahju keskmisele siinile, kuni need on pealt kuldsed ja isuäratavad.

SALAT
Laduge pancetta-viilud keskmiselt kuumaks aetud tühjale pannile ning lisage lapikuks löödud küüslauguküüs. Kui viilud on kuldsed, pöörake need ümber ja puistake peale supilusikatäis fenkoliseemneid. Kuhjake pestud salat serveerimisnõusse ja lisage poolitatud viinamarjad koos mündi- ja estragonilehtedega. Kui pancetta on kenasti krõbe, tõstke pann tulelt. Segage salat läbi, pudendage peale krõbedaid pancetta-tükikesi ja puistake üle praetud fenkoliseemnetega.

SALATIKASTE
Valage ¼ tassi külmpressitud oliiviõli ja 2 supilusikatäit palsamiäädikat väikesesse kannu või moosipurki. Maitsestage soola ja pipraga ning pigistage juurde ½ sidruni mahl. Viige koos salatiga lauale ning segage kaste salatisse alles vahetult enne sööma hakkamist.

MAKARONIROOG
Laduge lasanjelehed lõikelauale ja lõikuge neist peenikesed ribad (soovitavalt mitmes jaos). Pange koos tubli näpuotsatäie soolaga keeva veega täidetud kastrulisse. Segage, katke kergelt poikvel kaanega ja laske keeda 1 ½ minutit.

KORVIKESED
Tõstke korvikesed ahjust jahtuma. Võtke jäätis sügavkülmast välja, et see enne serveerimist pisut sulaks ning saaksite seda korvikeste juurde serveerida.

MAKARONIROOG
Makarone tuleb süüa võimalikult värskelt ja kuumalt ning et istuge võimalikult käsku lauda. Mulle meeldib tõsta lasanjeribad munasegusse köögitangidega, sest just makaronide keeduvesi muudab kastme nii oivaliseks. Muidugi võite makarone ka kurnata, kuid siis jätke tingimata muist keeduvett varuks. Segage makaronid ja kaste ruttu kokku ning lisage veel veidi kuuma keeduvett, kui tarvis, et roog jääks hästi siidine ja pehme. Värsked makaronid imavad vedelikku sisse, sellepärast võiks roog jääda esialgu pisut liiga vedel – siis on see lauda istumise ajaks täpselt paraja konsistentsiga. Vajaduse korral lisage veel veidi riivitud Parmesani või sidrunimahla. Puistake peale veidi basiilikulehti ning riivige kaunistuseks sutsuke Parmesani. Viige lauale, segage kaste kähku salatisse ja laske kohe hea maitsta.


ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.