Video

Vaata veel

Suvikõrvitsalõõts ja sidruni-suvikõrvitsakeeks

SUVIKÕRVITSALÕÕTS

KOOSTISOSAD

1 saledam rullkõrvits

150 g toorsuitsupeekonit (nt Rakvere LK American Bacon)

Parmesani või kuivemat juustu

hakitud või viilutatud küüslauku soovi korral

musta pipart

1 väike punane sibul soovi korral

veidi oliiviõli

värsket tüümiani


VALMISTAMINE

Prae peekoniviilud pannil või ahjus kergelt krõbedaks, siis tõsta hetkeks köögipaberile tahenema. Lõika umbes 3 cm juppideks.

Lõika rullkõrvits umbes 5 mm viiludeks, aga jäta alt kokku - kaval on selleks asetada suvikõrvits nt kahe paksema pliiatsi või lõikelaua vahele, et nuga lihtsalt ei saaks lõpuni minna. Aseta sobiva suurusega ahjuvormi.

Lõika sibul pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Lõika küüslauk viiludeks või haki.

Pista suvikõrvitsaviilude vahele praetud peekonitükke. Peale puista hakitud küüslauku või pista õhukesed küüslauguviilud samuti suvikõrvitsaviilude vahele. Tõsta peale mõned sibularibad ja nirista peale oliiviõli. Maitsesta kergelt pipraga.

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni suvikõrvits on pehme, peekon krõbe ja juust sulanud.

Puista peale tüümiani ja serveeri.

NB! Suvikõrvits ei tohi olla liiga jäme ega vana - siis ei küpse see korralikult läbi etteantud ajaga.

 

SIDRUNI-SUVIKÕRVITSAKEEKS

KOOSTISOSAD

200 g suvikõrvitsat (u 4 dl riivitult)

1 sidruni riivitud koor

200 g nisujahu (u 3,5 dl)

1 tl küpsetuspulbrit

2 tl vanillisuhkrut

noaotsatäis soola

2 muna

125 g suhkrut (u 1,5 dl)

1.5 dl rapsi- või oliiviõli (u 100 g)

3-4 sl piinia- või seedermänniseemneid


Sidrunivõõp:

sidrunit (ainult mahl)

tuhksuhkrut


VALMISTAMINE

Määri umbes 1,5liitrine rõngasvorm või tavaline keeksivorm võiga ning puista üle riivsaiaga.

Riivi suvikõrvits ja sidrunikoor. Sega jahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur ja sool omavahel.

Vahusta munad suhkruga korralikult heledaks ja kohevaks vahuks. Sega õrnalt juurde õli ning seejärel kuivainesegu. Sega juurde riivitud suvikõrvits ja sidrunikoor ning piiniaseemned.

Kalla tainas vormi. Küpseta 180-kraadise ahju keskosas umbes 45 minutit või kuni koogi keskele torgatud puutikk kuivaks jääb.

Lase koogil umbes 15 minutit vormis jahtuda, siis kummuta kook koogialusele. Lase koogil täielikult jahtuda, alles siis eemalda koogivorm.

Kui soovid, siis kaunista kook tuhksuhkruvõõbaga. Selleks lisa pressitud sidrunimahlale nii palju tuhksuhkrut, et saad paraja paksusega võõba. Kalla võõp jahtunud koogile ja lase hetk taheneda.

 


Kommentaare veel ei ole. Ole esimene!

Vasta kommentaarile

+{{childComment.ReplyToName}}:
Vasta kommentaarile
Vasta

Laadi juurde ({{take2}})
Kommenteerimine on lubatud registreeritud kasutajatele!Olete sisseloginud kui {{userAlias}}
Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}
Autendi ja kommenteeri ID-kaardiga.
Lisa uus kommentaar

Viimati lisatud