Taimsed vorstikesed ehk bulsur'id soolveesaiade vahel

Islandi taluköök 4, 6. saade

Umbes 20 taimset vorstikest ja 20 saia

Koostisained

Soolveesaiad
- 500 ml 40-kraadist vett
- 100 g pruuni suhkrut
- 15 g aktiivset kuivpärmi
- 800 g jahu
- 100 g sulatatud võid
- 30 g soola
- meresoolahelbeid pealepuistamiseks

Leeliselahus
- 300 g küpsetussoodat
- 2 l vett
- 100 ml tumedat õlut
- 50 g pruuni suhkrut

Juustukaste (u 350 ml)
- 250 g tugevamaitselist küpset Cheddarit, jämedalt riivitud
- 1 spl kartulitärklist
- 250 ml kondenspiima (3 liitrist 1 liitriks kokku keedetud ehk redutseeritud piima)
- 100 ml nisuõlut

Valmistamine

Soolveesaiad
Lahustage pruun suhkur soojas vees ja kloppige sisse kuivpärm. Laske segul 5–10 minutit seista, kuni see hakkab vahutama.

Segage suures kausis omavahel jahu, sulavõi ja sool ning lisage sellele kuivainesegu; segage taignaks. Sõtkuge tainast kümmekond minutit, kuni see on elastne ja veniv.

Pange palliks vormitud tainas õliga kokku määritud kaussi. Katke niiske rätiga ja laske umbes tunnike kerkida. Teine võimalus on katta taignakauss toidukilega ja see ööseks külmkappi kerkima panna.

Jaotage tainas kahekümneks 80-grammiseks pallikeseks ning vormige siis pallikestest piklikud rullid. Jaotage rullid kahe ahjuplaadi vahel, mis on kaetud küpsetuspaberiga. Laske saiakestel niiske räti all kerkida, kuni valmistate leeliselahuse.

Eelkuumutage ahi 150 kraadini. Puistake kahekordselt küpsetuspaberiga kaetud ahjupaadile ühtlase kihina küpsetussooda. Kuumutage seda ahjus, kuni sooda on kolmandiku võrra kokku tõmbunud ja kaalub veel ainult 200 grammi. Eelkuumutage ahi 250 kraadini.

Segage keskmise suurusega kastrulis omavahel soodatuhk, vesi, õlu ja pruun suhkur ning laske kergelt keema tõusta. Kastke iga taignapätsike kummaltki poolt umbes 30 sekundiks leeliselahusesse. Tõstke pätsid vahukulbiga leelisest välja, asetage tagasi küpsetuspaberile ja puistake kohe üle jämedate meresoolahelvestega. Tehke igasse leivapätsi terava noaga viltused sisselõiked.

Küpsetage saiu kümmekond minutit, kuni need on tumedaks tõmbunud. Tõstke valmis saiad küpsetusrestile jahtuma.

Juustukastme valmistamiseks riivige juust keskmise suurusega kastrulisse ja lisage kartulitärklis. Valage juurde kondenspiim ja õlu. Sulatage juust pidevalt segades ja hästi aeglaselt madalal tulel.Ärge laske kastmel keema tõusta, muidu muutub see teraliseks. Kui soovite paksemat kastet, lisage veel juustu, kui aga vedelamat, siis kondenspiima.

Serveerige bulsur'eid soolveesaiade vahel ning juurde pakkuge hapendatud köögivilja.


Samal teemal

Kommentaare veel ei ole. Ole esimene!

Vasta kommentaarile

+{{childComment.ReplyToName}}:
Vasta kommentaarile
Vasta

Laadi juurde ({{take2}})
Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}
Lisa uus kommentaar

Viimati lisatud