Odraleib (1)

Islandi taluköök, 3. saade

KOOSTISAINED

- 300 g odrajahu
- 150 g täisterajahu
¼ tl aktiivset kuivpärmi
1 ½ tl soola
200 ml toatemperatuuril vett
100 ml toatemperatuuril mahedamaitselist laagriõlut
2 spl mett
1 spl 5% lauaäädikat

VALMISTAMINE

Segage suures kausis odrajahu, täisterajahu, pärm ja sool. Väiksemas kausis valage kokku vesi, õlu, mesi ja äädikas, segage ning lisage jahusegule suures kausis. Segage tainast seni, kuni jahuviirge enam näha ei ole. Katke kauss niiske köögiräti või toidukilega ja laske taignal u 12 tundi seista, kuni see on mahult kahekordseks paisunud. Soojas toas kerkib tainas kiiremini, jahedas aeglasemalt.

Asetage kaussi küpsetuspaberileht (kauss võiks olla umbes sama suur kui malmist ahjupott, milles leiba hiljem küpsetatakse). Sõtkuge ja venitage tainast kümmekond korda, vormige siis palliks ning asetage kaussi küpsetuspaberilehele. Pintseldage taignapäts pealt taimeõliga üle, katke see toidukilega ning laske toatemperatuuril veel umbes kaks tundi kerkida, kuni tainas on taas poole võrra paisunud.

Umbes 30 minutit enne leivaküpsetamise algust asetage kaanega kaetud malmpott ahju alumisele restile ning eelkuumutage 250 kraadi juures.
Vahetult enne leiva ahjupanekut puistake sellele veidi jahu ning tehke pätsi keskele terava noaga sisselõige. Võtke tulikuum pott ettevaatlikult ahjust välja, tõstke kaas pealt ning asetage taignapäts koos küpsetuspaberiga potti. Pange kaas peale tagasi ja tõstke pott ahju. Alandage kuumust 210 kraadini ning küpsetage 30 minutit. Siis võtke kaas pealt ning küpsetage veel 20–30 minutit, kuni leib on parasjagu pruuniks tõmbunud. Asetage leib restile tõmbama ja laske umbes kaks tundi jahtuda, et tekiks isuäratav krõbe koorik.


Samal teemal

Kommentaare veel ei ole. Ole esimene!

Vasta kommentaarile

+{{childComment.ReplyToName}}:
Vasta kommentaarile
Vasta

Laadi juurde ({{take2}})
Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}
Lisa uus kommentaar

Viimati lisatud