Mereannisupp

Islandi taluköök 3, 3. saade

Jaapani köögi üks nurgakive on dashi-puljong, mida valmistatakse kuumas vees leotatud kombu-vetikatest ja tuunikalahelvestest. Kui kalahelbeid ei õnnestu hankida, võib asendada need suitsupeekoniga.

Värsked rannakarbid tuleb enne keetmist hoolikalt sorteerida (lahtiste karpidega rannakarbid toiduvalmistamiseks ei kõlba) harjata ja puhastada – tarvis on eemaldada sulgurlihas ja habe ehk kiused.

Pärast keetmist kinnijäänud rannakarpe ei tohi samuti süüa, sest see võib lõppeda toidumürgitusega.

Neljale

Koostisained

Vetikapuljong
- 1 l vett
- 50 g kuivatatud ja tükeldatud pruunvetikaid (suhkru-lehtadrut)
- 50 g kuivatatud ja helvesteks murendatud kala
- 100 g suitsupeekonikuubikuid

Mereannisupp
- 16 väiksemat kammkarpi
- 2 väikest sibulat või šalotti, peeneks hakitult
- 2 sibula pealsed, juppideks lõigatult
- 4 küüslauguküünt, hakitult või pressitult
- ¼ tl tšillihelbeid
- 1 sidruni mahl
- 1 l vetikapuljongit
- 1,5 kg elusaid rannakarpe
- 2 melissioksakest
- 2 loorberilehte
- 3 tähtaniisi küünekest
- oliiviõli
- merikapsast (kaunistamiseks)

Valmistamine

Kuumutage vesi kastrulis 60 kraadini (kuni kastruli põhjas hakkavad moodustuma pisikesed mullikesed). Püüdke säilitada ühtlane temperatuur. Leotage vetikaid kuumas vees 30 minutit, siis tõstke need välja ning pange leotusvette kalahelbed ja peekonikuubikud. Laske neil samuti 30 minutit kuumas vees liguneda. Seejärel kurnake puljong, pigistades koostisainetest välja võimalikult palju vedelikku.

Lõigake läbi kammkarpide karbipooli ühendavad kõvad kõõlused, hoides karbi kumerat pool ülespidi ning tehes noaga paremalt poolt läbi pilu väikese sisselõike. Hoidke karbi siledat poolt peopesas, suruge nuga irvakil karbipoolte vahelt sisse ja lõigake siis karp ülemise kaane äärt pidi lahti. Puhastage valge liha ning eemaldage sisikond ja must sapp, surudes noa sisikonna alla (oranž mari kõlbab süüa). Loputage kammkarbi liha, tupsutage köögipaberiga kuivaks ja pange kõrvale.

Ajage ahi võimalikult kuumaks. Kuumutage väikesel keskmiselt kuumal pannil supilusikatäis oliiviõli ning hautage selles hakitud mugulsibulaid ja küüslauku umbes viis minutit. Lisage ¾ sibulapealsetest ning tšillihelbed ja kuumutage veel viis minutit. Valage sibula-küüslaugusegu ahjukindlasse küpsetusnõusse ning lisage sidrunimahl, vetikapuljong, harjatud puhastatud rannakarbid, lehtedeta melissioksakesed, loorberilehed ja tähtaniisi küünekesed. Katke küpsetusnõu pealt tihedasti fooilumilehega ning asetage see siis tulikuuma ahju. Küpsetage umbes 15 minutit, kuni enamik karpe on avanenud.

Praadige kammkarbid särisevas oliiviõlis, kummaltki poolt umbes 30 sekundit.

Jaotage rannakarbid ja leem nelja kaussi. Tõstke igasse kaussi mõned värskelt praetud kammkarbid ja kaunistage ülejäänud sibulapealsete, merikapsa ja melissilehekestega.


Samal teemal

Kommentaare veel ei ole. Ole esimene!

Vasta kommentaarile

+{{childComment.ReplyToName}}:
Vasta kommentaarile
Vasta

Laadi juurde ({{take2}})
Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}
Lisa uus kommentaar