Flatökur ehk Islandi lameleivad (Foto: http://hidblomlegabu.is/flatkokur/)

Flatökur ehk Islandi lameleivad

Islandi taluköök 4, 10. saade

Islandi lameleibade küpsetamiseks on mitmeid viise, aga kunagi küpsetati neid otse kuumadel sütel. Praegusel ajal on kombeks küpsetada neid pigem grillrestile asetatud malmplaadil – kuna see tekitab palju suitsu, on targem teha seda õues. Enne küpsetamist tuleks tainasõõrid mitmest kohast läbi torkida, et need kuuma auru käes mulliliseks ei paisuks. Lameleibu sobib ka grillida.

Koostisained

Umbes 10 lameleiba

- 200 g nisujahu
- 200 g täisteranisujahu
- 200 g rukkijahu
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl soola
- 500 ml keevat vett

Valmistamine

Segage omavahel kõik kuivained ning lisage keev vesi. Sõtkuge tainast, kuni see ilusti kokku jääb. Rullige tainas halukujuliseks ning jaotage kümnesse ossa.

Puistake tööpind jahuga kokku ning veeretage igast tainapätsikesest umbes 3 mm läbimõõduga sõõr. Tasandage sõõride servad (nt 20 cm läbimõõduga) taldriku abil. aduge tainasõõrid ülestikku ja torkige mitmest kohast läbi.

Ajage küpsetamisplaat võimalikult kuumaks ning pange tainasõõrid sellele küpsema, surudes neid spaatli või pannipõhjaga vastu kuuma plaati. Küpsetage kummaltki poolelt umbes minuti jagu. Valmis lameleivad kastke kohe külma vette ning laduge siis niiskele köögirätikule virna – nii et kuiva leivad ära ega hakka murenema.

Säilitage lameleibu õhukindlas anumas. Kui te ei plaani neid paari päeva jooksul ära süüa, pange lameleivad sügavkülma.


Samal teemal

Kommentaare veel ei ole. Ole esimene!

Vasta kommentaarile

+{{childComment.ReplyToName}}:
Vasta kommentaarile
Vasta

Laadi juurde ({{take2}})
Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}
Lisa uus kommentaar

Viimati lisatud