Punase sibula moos

Islandi taluköök, 4. saade

Kaks keskmist purgitäit

KOOSTISAINED

- 2 spl oliiviõli
- 1 kg punaseid sibulaid (5 cm paksusteks viiludeks lõigatuna)
- Soola, maitse järgi
- Värskelt jahvatatud musta pipart, maitse järgi
- 150 ml punast veini
- 50 ml palsamiäädikat
- 50 ml punase veini äädikat
- 100 g pruuni suhkrut

VALMISTAMINE

Kuumutage õli paksu põhjaga kastrulis keskmisel kuumusel. Lisage sibulad ning maitsestage soola ja pipraga. Keetke aeglasel tulel pool tundi, kuni sibulad on pehmed, õrnalt läbikumavad ja kuldpruunid. Segage aeg-ajalt, et sibulad põhja ei hakkaks ega kõrbema ei läheks.

Valage juurde punane vein, palsamiäädikas, punase veini äädikas ja pruun suhkur. Aja kiiresti keema, seejärel vähendage kuumust ning laske tasasel tulel 30–45 minutit podiseda, kuni suurem jagu vedelikku on aurustunud ja moos siirupiseks muutunud. Segage aeg-ajalt, et moos põhja ei kõrbeks.
Kontrollige maitsestust ja lisage soovi korral soola või pipart. Tõstke moos puhastatud ja kuumutatud purkidesse ning katke need õhukindlalt kaantega.

NB! Terve kilo sibulaid võib näida üüratu suur kogus, kuid keedes tõmbuvad sibulaviilud märgatavalt kokku. Oluline on keeta moosi madalal kuumusel, et sibulad korralikult karamellistuksid – see võtab veidi aega. Eesmärk ei ole sibulaviile pruunistada, vaid neid karamellistada, et nad magusaks muutuksid. Soovi korral võite keetmise ajal lisada ühe kaneelikoore pulga ja pisut apelsinikoort. Punase sibula moos sobib hästi praeliha ja juustu juurde, ent ka pitsakatteks ja hamburgeri lisandiks. Kõige paremini maitseb umbes kuu aega suletud purgis seisnud moos.


Samal teemal

Kommentaare veel ei ole. Ole esimene!

Vasta kommentaarile

+{{childComment.ReplyToName}}:
Vasta kommentaarile
Vasta

Laadi juurde ({{take2}})
Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}
Lisa uus kommentaar

Viimati lisatud