Vinnutatud toorvorstikesed ja toorsink

Islandi taluköök, 8. saade

KOOSTISAINED

TOORVORSTIKESED
U 20 15 cm pikkust vorstikest
- 2 kg sea abatükist valmistatud hakkliha
- 75 g soolamissoola
- 15 g suhkrut
- 10 g jämedalt jahvatatud musta pipart
- 20 g küüslauku
- 500 g peeneks hakitud pekki
- 3 m soolikaid, pestud ja pool tundi soojas vees leotatud

TOORSINK
1 konditustatud seakoot
Iga lihakilo kohta:
- 150 g soolamissoola
- 150 g jämedat meresoola
- 30 g suhkrut
- 500 g rasva
- Jämedalt jahvatatud musta pipart

VALMISTAMINE

VINNUTATUD TOORVORSTIKESED

Segage omavahel hakkliha, soolamissool, suhkur, küüslauk ja pipar. Sõtkuge segu umbes viis minutit, siis lisage pekk ja sõtkuge veel.
Toppige täidis sooltesse ja keerutage sooled umbes iga 15 cm tagant sõlme.

Torgake vorstid steriliseeritud nõelaga läbi, et vinnutamist hõlbustada. Riputage vorstid kuivama jahedasse varjulisse ruumi, mille õhuniiskus oleks u 60–70% ja temperatuur 15 °C. Laske vorstidel 3–4 nädalat kuivada.

TOORSINK

Hõõruge seakoot soola-suhkruseguga hoolega sisse, nii et kogu lihapind oleks üleni kaetud.

Pange koot puidust sahtlisse, katke kilega, asetage peale lauatükk ning umbes viiekilone raskus. Asetage jahedasse kuivama – iga lihakilo kohta võiks arvestada kaks päeva kuivamisaega. Kontrollige sinki iga paari päeva tagant ja valage ära sahtlipõhja imbunud lihamahl. Lisage veel soola, kui tarvis.

Kui koot on kangeks tõmbunud, loputage sool maha ja kuivatage. Hõõruge rasvaga ja värskelt jahvatatud pipraga.

Mähkige koot paksult juustukurnamiskangasse ning riputage kuivama varjulisse, jahedasse, niiskesse ja hea tuulutusega ruumi, mille õhuniiskus oleks u 60–70% ja temperatuur 15 °C. Laske kuivada 6–12 kuud või veelgi kauem. Seakoot peaks kaotama umbes poole oma kaalust.

NB! Lambajalga võib vinnutada samamoodi, kuid see peaks soolas seisma umbes neli nädalat ja hiljem jahedas niiskes ruumis kuivama umbes neli kuud.


Kommentaare veel ei ole. Ole esimene!

Vasta kommentaarile

+{{childComment.ReplyToName}}:
Vasta kommentaarile
Vasta

Laadi juurde ({{take2}})
Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}
Lisa uus kommentaar

Viimati lisatud