Tortelloonid

Islandi taluköök, 1. saade

Neljale inimesele

KOOSTISAINED

300 grammi jahu
0,5 tl soola
3 muna
3 munakollast

TÄIDIS

1 suur muskaatkõrvits
Maitse järgi soola
Värskelt jahvatatud musta pipart
2 munakollast
2 spl võid
5 suurt peeneks hakitud salveilehte
100 ml 35–40%-rasvasisaldusega rõõska koort
3 spl värskelt riivitud Parmesani

VALMISTAMINE

Valage jahu puhtale tööpinnale kuhja ning tehke sellesse käega lohk. Lööge munad jahulohku ja maitsestage soolaga. Kloppige munad kahvliga läbi, tõmmates iga segamiskorraga kaasa ka pisut jahu. Kui tainas hakkab kuju võtma, hakake seda käsitsi töötlema, lisades tarviduse korral veel pisut jahu. Puhastage tööpind ja sõtkuge tainast umbes kümme minutit, kuni see on mõnusalt elastne. Keerake taignapalli kilesse ja asetage vähemalt tunniks ajaks külmkappi.

TÄIDIS

Kuumutage ahi 180 kraadini. Lõigake muskaatkõrvits pikuti pooleks ning eemaldage südamik koos seemnetega. Seemned tasub alles hoida, sest ahjus röstituna saab neist väga maitsva suupiste.
Asetage kõrvitsapoolikud kandikule, koorega pool all, ning määrige pealt õliga ja maitsestage soola-pipraga. Küpsetage kõrvitsapoolikuid ahjus umbes 90 minutit, kuni viljaliha on täiesti pehme.
Kuni kõrvitsad on ahjus, sulatage keskmiselt kuumal pannil veidi võid. Kui või hakkab õrnalt pruunikaks tõmbuma,lisage värsket salveid ja rõõska koort ning laske poole võrra kokku keeda.
Kui küpsetatud muskaatkõrvits on maha jahtunud, kaapige viljaliha välja ning püreerige see. Lisage koore-salveikastmele ükshaaval kaks munakollast ning maitsestage segu soola ja pipraga. Lõpuks riivige juurde ohtralt Parmesani. Valminud segu asetage tunniks ajaks kinnikaetultkülmkappi tahenema.

TORTELLOONID

Võtke tainas külmkapist välja ning lõigake kolmeks osaks. Vormige taignatükid ruudukujuliseks. Rullige kõik kolm taignaruutu läbi pastamasina kõige suurema ehk esimese avause. Et ülejäänud pastatainas ära ei kuivaks, keerake see niiske räti vahele. Rullige pastatainast järk-järgult läbi üha kitsamate avauste (viimane avaus võiks olla nr 6 või 7). Puistake taignalehtedele aeg-ajalt veidi jahu, et see kleepuma ei hakkaks. Rullige tainast seni, kuni see on muutunud nii õhukeseks, et paistab kergelt läbi. Kui tainalehed on veninud liiga pikaks, lõigake need pooleks.

Võtke täidis külmkapist välja. Võtke üks taignaleht korraga ja hoidke teisi seni märja rätiku all, et need ära ei kuivaks. Lõigake taignalehed umbes viiesentimeetristeks ruutudeks ja tõstke igale ruudule umbes teelusika jagu täidist. Määrige taignaruudu servad munavalgega kokku ning voltige ruudukesed niimoodi kokku, et moodustuks kolmnurk. Vaadake, et ääred oleksid tihedasti kokku kleepunud ja tortelloonidesse jääks võimalikult vähe õhku. Nüüd voltige kolmnurga tipp tagasi, keerake moodustunud toruke endal ümber sõrme ja ühendage torukese ääred omavahel tihedasti. Jätkake samas vaimus, kuni täidist jätkub. Asetage valmis tortelloonid jahuga üle puistatud küpsetuspaberi lehele ja raputage neile peale pisut jahu, et need omavahel kokku ei kleepuks. Võite muist tortelloone sügavkülma panna. Hiljem, kui need on täiesti läbi külmunud, võib tortelloonid säilitamiseks kas kilekotti või plastkarpi pakkida.

Ajage mahukas kastrulis vesi keema ja maitsestage soolaga. Pistke tortelloonid ükshaaval keevasse vette ning laske umbes paar minuti keeda. Tõstke tortelloonid vahulusikaga kastrulist välja ning serveerige kohe värskelt riivitud Parmesaniga.


Samal teemal

Kommentaare veel ei ole. Ole esimene!

Vasta kommentaarile

+{{childComment.ReplyToName}}:
Vasta kommentaarile
Vasta

Laadi juurde ({{take2}})
Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}
Lisa uus kommentaar

Viimati lisatud