Grillitud köögiviljad (Foto: http://hidblomlegabu.is/grillad-graenmeti/)

Grillitud köögiviljad

Islandi taluköök 3, 8. saade

Köögiviljad sisaldavad looduslikke suhkruid, mis kõrgel temperatuuril karamellistuvad, luues nii põnevaid maitseid. Köögiviljade konsistents on erinev, seega erineb ka nende küpsetamisaeg ja valmistamiseks ettenähtud temperatuur.

Kuuele kuni kaheksale

Koostisained

Pruun võivinegrett
- 10 g blanšeeritud mandleid
- ½ šalotti, peeneks hakitud
- 60 g võid
- 2 spl valge veini äädikat
- 1 spl vett
- soola ja värskelt jahvatatud musta pipart

Köögiviljad
- 6 väikest kollast peeti, u 5 cm läbimõõduga
- 6 väikest punapeeti, u 5 cm läbimõõduga
- 3 väikest apteegitilli mugulat, u 10 cm pikkust
- 6 väikest porgandit, u 10 cm pikkust
- 1 väike varsseller, u 10 cm läbimõõduga
- oliiviõli
- soola

Valmistamine

Vinegrett
Tampige blanšeeritud mandlid uhmris puruks ja pange koos šalotiga väiksemasse kaussi. Sulatage või keskmisel kuumusel väikeses kastrulis. Raputage kastrulit aeg-ajalt ning segage kummispaatliga. Laske võil u 5 minutit õrnalt säriseda, kuni piimarasvad on pruunistunud ja või on omandanud kerge pähklise aroomi. Valage kuum või koos mandlipastaga kaussi. Lisage valge veini äädikas ja vesi ning maitsestage soola ja pipraga.

Peedid
Hõõruge peedid puhtaks ja lõigake pealsed maha, ent jätke umbes 2 cm pikkune pealsenutt alles. Poolitage peedid ning määrige oliiviõli ja soolaga sisse. Grillige peedipoolikuid keskmisel kuumusel u 20–30 minutit, neid aeg-ajalt pöörates.

Apteegitill
Puhastage apteegitill ja eemaldage lehed varre küljest. Lõigake apteegitill 8 viiluks, kuid jätke need juurika külge, et viilud koost ei laguneks. Hõõruge apteegitilliviilud oliiviõli ja soolaga kokku ning küpsetage keskmisel kuumusel u 10–15 minutit, neid aeg-ajalt pöörates.

Porgandid
Puhastage porgandid ja eemaldage pealsed, kuid jätke u 2 cm pealsenutt alles. Lõigake porgandid pikuti pooleks. Hõõruge need oliiviõli ja soolaga kokku ning küpsetage keskmisel kuumusel u 5–10 minutit, neid tihti pöörates.

Varsseller
Koorige varsseller ja lõigake u 5 cm paksusteks tükkideks. Hõõruge need oliiviõli ja soolaga kokku ning küpsetage keskmisel kuumusel u 5–10 minutit, neid tihti pöörates.


Samal teemal

Kommentaare veel ei ole. Ole esimene!

Vasta kommentaarile

+{{childComment.ReplyToName}}:
Vasta kommentaarile
Vasta

Laadi juurde ({{take2}})
Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}
Lisa uus kommentaar