Slátur (verikäkid ja maksakäkid)

Islandi taluköök, 8. saade

Neljale

KOOSTISAINED

VERIKÄKID
- 1 l läbi peene sõela kurnatud lambaverd
- 200 ml vett
- 1,5 tl soola
- 500 g rukkijahu
- 300 g kaerahelbeid
- 750 g lamba ploomirasva, peeneks hakitult
- Rosinaid (soovi korral)

MAKSAKÄKID
- 400 g lambamaksa (u 1 maks)
- 100 g lambaneerusid (u 2 neeru)
- 300 ml piima
- 1, 5 tl soola
- 300 g rukkijahu
- 100 g kaerahelbeid
- 100 g nisujahu
- 400 g lamba ploomirasva, peeneks hakitult


VALMISTAMINE

VERIKÄKID

Segage veri suures kausis vee ja soolaga. Lisage rukkijahu ja kaerahelbed ning segage käsitsi. Koostis peaks meenutama paksema pudru oma – puulusikaga segades on keeruline saavutada ühtlast massi. Lisage pekitükid vahetult enne kokkuõmmeldud lambamagude täitmist. Soovi korral puistake täidisesse ka rosinaid.

Toppige kokkuõmmeldud lambamaod kahe kolmandiku ulatuses täidisega ning sulgege avaus suure haaknõelaga. Täksige käkkidesse noaotsaga mõned augud, et need keemise ajal ei lõhkeks. Pange käkid kohe keema või asetage sügavkülma hoiule.

Ajage vesi suures kastrulid keema ja lisage iga liitri vee kohta supilusikatäis soola. Pange verikäkid keevasse vette (mitte liiga palju korraga). Keetke tasasel tulel umbes kaks tundi ja pöörake käkke iga poole tunni tagant. Valmis verikäkid tuleks kohe ära süüa või külmkappi panna.

Külmutatud verikäkid ajage külma veega täidetud kastrulis keema.. Kui vesi on keema läinud, lisage iga liitri vee kohta supilusikatäis soola. Vähendage kuumust ja laske umbes kolm tundi tasasel tulel keeda.

MAKSAKÄKID

Peske ja puhastage lambaneerud ja maks ning eemaldage kelme ja sooned. Lõigake rupskid väikesteks tükkideks ja ajage kaks korda läbi hakklihamasina.
Segage hakkrupskid suures kausis piima ja soolaga. Lisage rukkijahu, kaerahelbed ja nisujahu ning segage käsitsi hoolega läbi. Koostis peaks meenutama paksema pudru oma – puulusikaga segades on keeruline saavutada ühtlast massi. Lisage pekitükid.

Toppige kokkuõmmeldud lambamaod kahe kolmandiku ulatuses täidisega ning sulgege avaus suure haaknõelaga. Täksige käkkidesse noaotsaga mõned augud, et need keemise ajal ei lõhkeks. Pange käkid kohe keema või asetage sügavkülma hoiule.

Ajage vesi suures kastrulis keema ja lisage iga liitri vee kohta supilusikatäis soola. Pange maksakäkid keevasse vette (mitte liiga palju korraga). Keetke tasasel tulel umbes kaks tundi ja pöörake käkke iga poole tunni tagant. Valmis maksakäkid tuleks kohe ära süüa või külmkappi panna.

Külmutatud maksakäkid ajage külma veega täidetud kastrulis keema. Kui vesi on keema läinud, lisage iga liitri vee kohta supilusikatäis soola. Vähendage kuumust ja laske umbes kolm tundi tasasel tulel keeda.


Kommentaare veel ei ole. Ole esimene!

Vasta kommentaarile

+{{childComment.ReplyToName}}:
Vasta kommentaarile
Vasta

Laadi juurde ({{take2}})
Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}
Lisa uus kommentaar

Viimati lisatud