Kodune rukkileib Islandi moodi

Islandi taluköök 2, 5. saade

Islandi rukkileiba iseloomustab magus maitse ning tavalisest märksa pikem küpsetusaeg. Islandil saab leiba küpsetada kuumaveeallikate kohale rajatud spetsiaalsetes küpsetuskodades, ent kuna neile on ligipääs vaid islandlastel, siis see retsept on ette nähtud tavalises koduahjus valmistamiseks. Kindlasti asetage ahjupõhjale veega täidetud kauss, siis ei moodustu leiva pinnale kõva koorikut.

1 suur päts

Koostisained

- 400 g rukkijahu
- 250 täistera nisujahu
- 1 spl küpsetussoodat
- 1 spl soola
- 500 g kuldsiirupit ehk melassi
- 1 l petti

Valmistamine

Eelkuumutage ahi 100 kraadini ja määrige suur leivavorm (mahuga u 4 l) üleni sulavõiga kokku. Võite leiba küpsetada ka ahjukindlas klaasvormis või suures kaanega plekktoosis.

Segage suures kausis omavahel kuivained, lisage siis kuldsiirup ja pett ning segage kõik hoolega läbi. Tainas peaks jääma „märjema“, st kleepuva konsistentsiga. Kaapige tainas kaunist võiga määritud leivavormi ning mässige vorm fooliumisse.

Küpsetage ahjus 100 kraadi juures u 12 tundi.


Samal teemal

Kommentaare veel ei ole. Ole esimene!

Vasta kommentaarile

+{{childComment.ReplyToName}}:
Vasta kommentaarile
Vasta

Laadi juurde ({{take2}})
Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}
Lisa uus kommentaar