Koduõlu Àrdaluri moodi

Islandi taluköök, 5. saade

LINNASTAMINE

Segage odrateri suures külma veega täidetud ämbris, kuni praht on pinnale kerkinud. Eemaldage praht, valage vesi ära ja korrake seda protseduuri seni, kuni vesi jääb täiesti puhtaks.
Asetage puhastatud linnased suurde puhta külma veega täidetud ämbrisse ja leotage paar tundi. Seejärel kurnake linnased välja ning kuivatage õhu käes kaheksa tundi. Korrake seda veel paar korda, kuni suurem osa odrateri on idanema läinud ja nende mass peaaegu poole võrra paisunud.

Laotage odraterad umbes 20-kraadisel temperatuuril niiskesse väheventileeritud ruumi idanema. Idanevaid odrateri tuleb vahepeal kindlasti segada, et temperatuuri ühtlustada ning takistada terade hallitamaminekut.

2–5 päeva pärast on teradele tekkinud väikesed juured – nüüd tuleb idanemisprotsess peatada. Selleks on vaja terad kuivatada – parim temperatuur selleks jääb 30–50 kraadi vahele (sellest kõrgemal temperatuuril hakkavad õlle valmistamiseks vajalikud ensüümid hävima). Paari päevaga on idandatud terad linnasteks kuivanud. Nüüd tuleb eemaldada linnasejuured – selleks rullitakse linnaseid sõela peal.

Kui soovitakse valmistada tumedat õlut, tuleks linnaseid kuivatada kauem ja 50 kraadi juures.

MESKIMINE JA PRUULIMINE

Linnased jahvatatakse ja leotatakse umbes tund aega 70-kraadises vees. See aktiveerib ensüümid, mille toimel hakkab tärklis muutuma kääritatavaks suhkruks. Temperatuur peaks jääma alla 78 kraadi, vastasel juhul ensüümid hävivad. Umbes viie kilo linnaste kohta tuleks võtta ligikaudu 30 liitrit kuuma vett.
Seejärel meski kurnatakse ning saadud vedelik – virre – valatakse või pumbatakse keedukatlasse.

Virret keedetakse umbes tunni – keetmisel toimub valkude ladestumine, virre muutub selgeks. Nüüd lisatakse humalad – need annavad õllele iseloomuliku maitse, kuid neil on ka antiseptiline toime. Soovi korral võib lisada ka raudrohutõmmise (kümme minutit keedetud ja tõmmata lastud kange raudrohutee).

Seejärel virre jahutatakse 25 kraadini ja suunatakse edasi kääritustanki või valatakse suurde toobrisse. Lisatakse õllepärm ja lastakse õllel vähemalt kümme päeva käärida. Pärm tarbib suhkruid ning selle käigus tekib kõrvalsaadusena alkohol ning eraldub süsihappegaas.

Nüüd eraldatakse sadestunud pärm ja algab laagerdamine. Pärast seda õlu jahutatakse, filtreeritakse ja villitakse. Pudelitesse lisatakse suhkrut või mett, et tekiks etanool ja süsihappegaas. Seejärel lastakse õllel umbes nädal suletud pudelites seista. Nüüd võib õlled külma tõsta.


Kommentaare veel ei ole. Ole esimene!

Vasta kommentaarile

+{{childComment.ReplyToName}}:
Vasta kommentaarile
Vasta

Laadi juurde ({{take2}})
Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}
Lisa uus kommentaar

Viimati lisatud