Video

Galette des rois (Kuningate kook)

Koostis (6 inimesele) :

500g lehttaignat

100g mandlijahu

100g tuhksuhkrut

100g võid

2 muna

2 spl rummi/konjakit/brändit

1/8 tl mõrumandliekstrakti

Näpuotsaga soola

1 mandel või pähkel

1 munakollane

1 spl piima

Valmistamine:

* Segada mikseriga kokku toasoe või ja tuhksuhkur.

* Lisada mandlijahu, sool, ükshaaval munad, mõrumandliekstrakt ja rumm või konjak.

* Panna 30min külma, et segu taheneks.

* Lõigata taignast kaks ümmargust tükki (alumine läbimõõduga ca 23cm, ülemine 1cm suurem) ja panna samuti natukeseks külma.

* Vorm määrida võiga ja asetada väiksem taignatükk vormi, panna vahele külmast võetud täidis (1cm taigna äärest jääb katmata). Võib ka panna küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

* Peita täidisesse mandel või pähkel.

* Katta suurema taignatükiga ja suruda kahvliga ääred hoolikalt kokku (et küpsemise käigus täidis välja ei valguks).

* Samuti suruda koogist õhk välja.

* Asetada veelkord 30min külma.

* Joonistada noaga peale sälgud kaunistuseks.

* Määrida kook lahtiklopitud munakollase ja piima seguga.

* Küpsetada 10 min 230°C juures ja seejärel 180°C juures veel 20min

NB! Kui taigen hakkab nn mullitama, tuleb veelkord õhk välja pigistada.

Kuningate kooki valmistatakse kolmekuningapäeva puhul. Iga koogi sisse pannakse 1 uba. Vanasti pandi tõepoolest uba, tänapäeval on "oaks" kas mandel, pähkel või mõni väike ilus kujukene. Kelle koogitüki sisse "uba" satub, see saab koogiga kaasas olnud kuldse krooni endale ja on selle päeva kuningas või kuninganna. Ka koogi lõikamine pole mingi naljaasi. Et vältida sohi tegemist ja seda, et lõikaja kogemata lõikamise käigus


Kommentaare veel ei ole. Ole esimene!

Vasta kommentaarile

+{{childComment.ReplyToName}}:
Vasta kommentaarile
Vasta

Laadi juurde ({{take2}})
Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}
Lisa uus kommentaar